PANDIȘPAN CU PRUNE

Zilele încep ușor-ușor să miroasă a toamnă, iar pentru mine toamna în bucătărie are miros de copturi, dovleac, scorțișoară, prune. Așadar, deschid sezonul de toamnă cu o prăjitură extrem de simplă, delicată, dar, totoodată, foarte savuroasă: prăjitura cu prune.

Îmi aduc aminte de copilărie, cum, rând pe rând, toate fructele verii ajungeau în pandișpan și de fiecare dată ne plăcea la fel de mult. Așadar, puteți prepara această prăjitură cu căpșune, caise, cireșe, vișine, piersici, afine, zmeură, mure sau combinații de fructe. Se poate prepara și cu cacao, se poate folosi pe post de blat de tort, se poate garnisi cu o cremă de mascarpone sau alătura unor cupe binemeritate de înghețată. Variantele sunt multe și țin doar de gusturile fiecăruia!
Rețeta este mai veche decât mine, dar extrem de simplă, iar desertul este gata în aproximativ 40 de minute.

INGREDIENTE

  • 5 ouă;

  • 150 g zahăr;

  • 150 g făină;

  • 1 linguriță de praf de copt;

  • 8 prune dulci;

  • 1 lingură extract de vanilie;

  • Un praf de sare.

Într-un bol am pus ouăle întregi, zahărul, vanilia și sarea. Am mixat cam 10 minute, până ce compoziția a devenit cremoasă și a crescut în volum. Am adăugat apoi praful de copt și făina, omogenizându-le cu o spatulă sau foarte scurt cu mixerul. (Nu se recomandă mixarea după ce adăugăm făina, întrucât se dezvoltă rețeaua de gluten, iar prăjitura nu ca mai fi pufoasă!).

Pentru coacere am folosit o tavă tapetată cu hârtie de copt, de 20×20 cm. Am turnat compoziția, apoi am distribuit cât mai regulamentar prunele mărunțite în bucăți potrivite.
Am copt prăjitura în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 30 de minute. (Până trece testul scobitorii).

După coacere, am lăsat prăjitura încă vreo 5 minute în tavă, apoi am scos-o, am desprins hârtia de copt, am pudrat-o cu zahăr și am lăsat-o să se răcească pe un grătar. După răcirea completă, am tăiat-o și am așezat-o pe un platou.

Este bună la mic dejun, lângă sana, iaurt sau lapte cald, este potrivită pe post de gustare la școală sau la birou, în excursii, la picnic sau când vreți să improvizați ceva gustos, de casă, din ingrediente simple și puține.

Poftă bună și o toamnă luminoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *