Focaccia este un produs de panificație, cu specific italienesc, cu verdețuri și ulei de măsline. Ulterior, rețeta a fost împrumutată și adaptată, astfel încât focaccia a devenit un aperitiv în sine, cu fel și fel de topping-uri.

Eu vă las aici rețeta mea, extrem de simplă, de focaccia cu ierburi mediteraneene și ulei de măsline, coaptă la foc iute, în tigaia de fontă.

Dacă nu aveți o tigaie de fontă, puteți coace focaccia în orice tigaie ce poate fi pusă la cuptor sau chiar într-o formă rotundă de prăjituri, cu diametrul de 20-24 cm.

După coacere, pâinea are coaja foarte crocantă și miezul pufos, este un deliciu! De principiu, pentru a vă bucura de întreaga ei savoare, ar trebui să o consumați imediat după coacere. Dacă vă râmâne, o puteți păstra în pungă 3-4 zile la temperatura camerei sau până la o lună în congelator. Vă dau un pont: când vreți să o consumați: puneți-o 5-10 minute la cuptor, la 180 de grade și va fi ca proaspăt coaptă!
INGREDIENTE
250 g făină;
200 ml apă;
5 g sare;
1 g drojdie;
3-4 linguri ulei de măsline;
2 lingurițe verdețuri mediteraneene.
INDICAȚII
- Am pus făina cu drojdia într-un vas, am amestecat bine, apoi am adăugat apa călduță, sarea și o linguriță de verdețuri mediteraneene. Am omogenizat aluatul, l-am acoperit cu folie alimentară și l-am lăsat să crească peste noapte. (Minimum 8 ore).
- A doua zi dimineață, am uns bine o tigaie de fontă cu ulei, am răsturnat aluatul în ea și l-am lăsat să crească din nou pentru aproximativ 90 de minute.
Când aluatul a crescut, am turnat peste el cam două linguri de ulei de măsline și am format găuri cu degetele, pentru a-i da aspectul specific de focaccia și am presărat deasupra încă o linguriță de verdețuri uscate. Opțional, puteți adăuga și sare de mare sau fulgi de sare. - Am copt pâinea pentru 25 de minute, la 230 de grade. În funcție de cuptor și de gust, timpul poate varia între 20 și 25 de minute.
Poftă bună!