Pentru mic dejun sau pauza dulce de cafea vă propun o rețetă de chec pufos, aromat, ușor umed, plin de zmeură și garnisit cu ciocolată albă. Zmeura și ciocolata sunt prietene vechi, iar dacă adăugați un blat delicios cu aromă de lămâie, nu poate rezulta decât o rețetă demnă de păstrat.

Eu am copt acest chec în formă de inimioară (poate vă dau idei, că tot se apropie Ziua Îndrăgostiților!), însă orice formă de prăjitură sau chec este potrivită, puteți chiar să împărțiți aluatul și să coaceți brioșe.
15 felii
10 minute
40 minute
202 kcal
INGREDIENTE
300 g făină cu praf de copt;/ 1 linguriță cu vârf de praf de copt cernută cu făina obișnuită;
150 g zahăr;
75 ml ulei;
75 ml unt topit;
3 ouă;
180 ml lapte;
1 lgț esență naturală de lămâie;
1 lgț esență naturală de vanilie/1 plic de zahăr vanilat;
150 g zmeură;
Un praf de sare.
INDICAȚII
- Am folosit zmeură congelată, așa că am scos-o de seara din congelator și am lăsat-o la decongelat, într-o strecurătoare.
- Într-un bol am amestecat toate ingredientele cu un tel: întâi ouăle cu zahărul, apoi am adăugat: sarea, untul topit și răcorit, uleiul, vanilia, esența de lămâie, laptele și făina cu praf de copt, amestecând bine după fiecare.
Veți obține un aluat gros, potrivit să mențină fructele.
Puteți folosi făină de patiserie obișnuită și adăugați praf de copt, nu e musai să folosiți făină cu praf de copt inclus.
Dacă folosiți fructe proaspete, le puteți adăuga în aluat și apoi să le încorporați ușor, cu o spatulă. - Pentru că am folosit zmeură congelată, am turnat aluatul în formă, apoi am pus fructele în aluat. Eu am folosit o formă de silicon pe care am pensulat-o, înainte de a turna aluatul, cu puțin unt topit.
În funcție de forna folosită, puteți proceda la fel sau fie puneți hârtie de copt, fie tapetați cu unt și făină, după caz.
Am lăsat checul la cuptor pentru 40 de minute, până ce a trecut testul scobitorii.
Am scos forna și am răsturnat pe un grătar de bucătărie.
Am lăsat checul să se răcească pentru 15-20 de minute, apoi am făcut o glazură de ciocolată albă cu lapte și am stropit checul cu ea. Dacă vreți să îl îmbrăcați în ciocolată, folosiți 100 g de ciocolată. Eu nu am vrut să exagerez cu caloriile, ci doar să îi dau un plus de savoare.
Puteți folosi rețeta și pentru a coace un blat de tort, s-ar potrivi foarte bine cu o cremă lejeră de vanilie sau cu mousse de ciocolată albă.
Checul se poate păstra 4 zile la frigider sau la temperatura camerei și se poate congela, până la 3 luni. Pentru decongelare, îl puneți de seara în frigider și apoi, fie îl scoateți pe blat pentru 30 de minute ca să ajungă la temperatura camerei, fie îl savurați rece.
Îl recomand pentru mic dejun, alături de un iaurt sau cafea. Dar, dacă nu numărați calorii, e perfect și la desert sau gustare! ☺️
Poftă bună!