Dintre toate prăjiturile cu gust de copilărie, dacă ar fi să fac un clasament, aș alege checul (în toate variantele lui: cu cacao, nuci sau fructe), gogoșile și clătitele cu dulceață sau cu miere și nuci. Mai sunt și altele la rând, dar cele 3 se făceau cel mai frecvent în familia noastră.
În cei 13 ani de când am început să gătesc cu adevărat, cred că am făcut o singură dată gogoși. Prea multe calorii, prea mult ulei. Dacă mă răzbește tare pofta, știu câteva gogoșerii “ca pe vremuri”.
Clătitele sunt încă la mare prețuire, dar le mai alternăm cu pancakes sau waffles.
Însă, de departe, cel care câștigă detașat este checul. Îl prepar în multe combinații, ține 3-4 zile, îl mâncăm la micul dejun cu lapte sau iaurt, poate fi un desert savuros sau un pachețel apetisant pentru gustarea de la școală sau birou.
Să vă spun și un secret: dacă rămâne cumva nemâncat, îl transform în blat de prăjitură. Tai felii subțiri pe care le așez într-o tavă sau le fărâmițez în cupe și umplu cu cremă pe baza de frișcă, iaurt sau mascarpone cu fructe. Sper să reușesc, într-o zi, să postez o astfel de rețetă! În general, dispare înainte de a apuca să o pozez.
Rețeta de astăzi de chec se îndepărtează mult de varianta clasică, astfel că veți obține o prăjitură mai “dichisită”, foarte gustoasă și aspectuoasă.
O puteți coace și în tavă de prăjituri, mărind proporțional ingredientele.
INGREDIENTE
150 g iaurt grecesc;
150 g zahăr;
130 g unt la temperatura camerei;
3 ouă;
30 g făină de migdale;
220 g făină;
30 g fulgi de migdale;
300 g cireșe;
2 lingurițe praf de copt;
1 linguriță extract natural de lămâie/ coaja de la jumătate de lămâie;
1 linguriță extract natural de vanilie/un plic de zahăr vanilat;
Un praf de sare;
1 lingură de zahăr brun;
Zahăr pudră pentru ornat (opțional).
INDICAȚII
- Am mixat untul la temperatura camerei cu zahărul și extractele de lămâie și vanilie. Când am obținut o cremă, am adăugat ouăle, pe rând, apoi iaurtul grecesc. La final, am adăugat făina amestecată cu praful de copt, făina de migdale și sarea, mixând scurt, doar cât să încorporez ingredientele.
Aluatul are ținută, fructele nu se vor duce la fund. Eu am folosit cireșe de la congelator, așa că le-am decongelat peste noapte și le-am scurs foarte bine. - 3/4 din cantitatea de cireșe am adăugat-o în aluat, omogenizând amestecul cu o spatulă. Restul de cireșe le-am păstrat pentru decor.
Am răsturnat aluatul într-o tavă de chec, tapetată cu hârtie de copt și am adăugat deasupra cireșele rămase, fulgi de migdale și zahărul brun.
Am dat la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 60 de minute. (Până trece testul scobitorii). - După coacere, am scos checul din tavă și l-am lăsat să se răcească pe un grătar. Checul nu se taie fierbinte, trebuie lăsat minimum 40 de minute înainte de a-l felia.
Checul are o textură ușor umedă (de asta spun că se pretează perfect ca blat de prăjitură, nu are nevoie de însiropare!), nu este înnecăcios, este potrivit de dulce și pliiiin de fructe! Trebuie musai testată rețeta și cu fructe proaspete, în sezon!
Merge păstrat 3-4 zile la temperatura canerei sau, dacă doriți, îl puteți congela până la o lună. Se decongelează lent, la frigider.
Poftă bună!