CHEC CU MERE COAPTE ȘI MIERE

Acest chec aproape că nu are zahăr, întrucât dulceața merelor îi dă o savoare specială, completată de miere. Spun aproape nu are pentru că eu am presărat o lingură de zahăr brun deasupra, înainte de a-l da la cuptor, iar zahărul s-a caramelizat și a format o crustă crocantă. E bun tare așa, dar vă puteți lipsi cu totul de zahăr, dacă nu vreți să îl folosiți.


Merge bine la micul dejun, alături de iaurt sau o cană cu lapte, este potrivit de dulce și foarte aromat. Aduce mai degrabă cu aromele de toamnă decât cu vara care ne bate la ușă, dar trebuia să folosesc un borcan de pastă de mere. Da, știți deja cum fac: plec obsesiv de la un ingredient pe care îmi pun în gând să îl consum și nu mă las până nu îi dau o viață nouă (dar scurtă!).
Nu vă pun acum să faceți pastă de mere, ci vă dau și alte idei: puteți folosi mere proaspăt coapte (dar răcite!), piure de mere din comerț sau chiar banane coapte, doar că se va transforma în chec cu banane.

Checul are o textură umedă, iar combinația cu crusta crocantă despre care vă povesteam îl face irezistibil. Pentru preparare, am folosit făină Pambac tip 000, cea mai cea, după cum v-am mai povestit!

INGREDIENTE

  • 350 g pastă de mere/piure de mere;

  • 75 g miere;

  • 320 g făină Pambac tip 000;

  • 2 ouă;

  • 3 linguri de lapte animal sau vegetal;

  • 50 ml de ulei;

  • 1/2 linguriță praf de copt;

  • 1/2 linguriță de bicarbonat;

  • 1 lingură Apple Pie;

  • Un praf de sare;

  • Vanilie, după gust;

  • 1 lingură zahăr brun. (Opțional)

Simplu, că știți deja: nu îmi place să complic lucrurile: am mixat ouăle cu mierea și merele, apoi am adăugat făina, praful de copt, bicarbonatul, mixul Apple Pie, laptele, vanilie, sare și ulei, mixând scurt cât să se încorporeze totul.

Am încins cuptorul la 180 de grade.

Am răsturnat compoziția într-o tavă de chec antiaderentă și am presărat deasupra zahăr brun. Am copt checul în cuptorul preîncălzit pentru 40-45 de minute, până a trecut testul scobitorii.

Mergeau lejer și câteva nuci în compoziție, dar eu am avut interdicție de la Ștrumfilinca, iar cu criticii culinari nu te pui! 🤷🏼‍♀️

După coacere, am răsturnat checul pe un grătar de prăjituri și l-am lăsat să se răcească atât cât mi-a fost permis de micii tropăitori pofticioși. Dacă nu aveți solicitări care nu suportă amânare, zic să îl lăsați măcar vreo 40 de minute la răcorit, înainte de a-l tăia.

Este aromat, are textură umedă, nouă ne-a plăcut și sper să fie și pe placul vostru! Ca să nu uit, rezistă lejer 4-5 zile la frigider și merge congelat, până la 3 luni. Dacă alegeți să îl congelați, v-aș recomanda să îl feliați, să ambalați individual feliile în hârtie de copt, astfel să vă vină ușor. Pentru decongelare, fie îl puneți peste noapte la frigider, fie îl încălziți ușor la microunde.

Poftă bună!

Lasă un răspuns