Nu e parfait-ul franțuzesc, ci mai degrabă cel american, făcut prin suprapunerea ingredientelor într-un vas de sticlă transparentă (pahar, bol, borcan, etc), iar din această alăturare destul de dezordonată rezultă un desert lejer, rapid de preparat și foarte aspectuos! Idee mi-a venit de la biscuiți Dita de la Rostar, care se pot folosi atât pentru aperitive și startere, neavând zahăr adăugat, cât și pentru preparea deserturilor, așa cum vă prezint astăzi:
INGREDIENTE Blat
150 g biscuiți Dita;
65 g unt topit;
40 g alune măcinate;
- INGREDIENTE STRAT DE CĂPȘUNE:
250 g căpșune tocate;
2 linguri de zahăr;
1 lingură zeamă de lămâie;
- INGREDIENTE CREMĂ:
200 ml smântână pentru frișcă;
125 g cremă de brânză;
50 g zahăr pudră;
250 g iaurt de căpșune;
Semințele de la o păstaie de vanilie/esență de vanilie;
30 g fulgi de ciocolată cu lapte;
- DECOR:
Căpșune proaspete, biscuiți mărunțiți, bucle de ciocolată cu căpșune, etc.
Vă las aici varianta video, dar va voi scrie și pașii de preparare, ca să fiu sigură că nu ratați nimic:
Am tocat 250 g de căpșune în bucăți potrivite, le-am amestecat cu două linguri de zahăr și una de zeamă de lămâie, am acoperit bolul cu folie alimentară și l-am dat la frigider pentru 30 de minute. În extrasezon, puteți înlocui acest strat cu dulceață de căpșune.
Am pus în vasul robotului de bucătărie biscuiții Dita împreună cu untul topit. Biscuiții Dita de la Rostar nu au zahăr și au un aport considerabil de fibre, astfel că vor transforma desertul într-unul sănătos și nutritiv, nefiind calorii goale. Am mărunțit biscuiții și am obținut o textură nisipoasă. Am răsturnat biscuiții într-un bol și i-am amestecat cu alune mărunțite.
M-am ocupat apoi de cremă: am mixat smântâna pentru frișcă (foarte rece) cu zahărul pudră, apoi am adăugat semințele de vanilie, crema de brânză și iaurtul de căpșune. Am mixat 1-2 minute, cât să se omogenizeze. Crema are o textură aerată și pufoasă, este dulce-acrișoară, perfectă pentru un desert lejer și răcoritor. Am încorporat, cu ajutorul unei spatule, fulgii de ciocolată și… gata crema!
Cu toate elementele pregătite, m-am apucat de montat cupele pentru desert. Eu am ales niște pahare cu picior și am creat niște porții generoase. Din ingredientele de mai sus puteți obține, în funcție de cupele folosite, 4-6 porții de desert.
Am început cu stratul de biscuiți cu alune, apoi căpșune (cu tot cu siropul format), cremă, iar biscuiți, apoi căpșune și iar cremă. Am ornat cu căpșune proaspete și in sirop, firimituri de biscuiți și bucle de ciocolată cu căpșune.
Înainte de a servi, desertul trebuie să stea la frigider măcar vreo 30 de minute, deși de preferat ar fi cam 2-3 ore, să se împrietenească toate aromele.
Poftă bună!