CHIFLE ÎMPLETITE

Ce spuneți de niște chifle pufoase și arătoase pentru mic dejun? Se pot servi pe post de chiflă pentru sandwich sau unse cu unt și dulceață, coaja este crocantă, iar aluatul este pufos și elastic.

Le puteți savura și pe post de pâine obișnuită la mesele de sărbătoare, unde vor arăta perfect și vor da impresia de trudă, deși, rămâne secretul nostru, nu e chiar atât de mult de lucru la ele pe cât pare.

Pentru preparare, am folosit făina Pambac tip 000, întrucât aluatul este foarte fin, asemănător mai mult celui de patiserie, decât celui de pâine.

INGREDIENTE

  • 400 g făină Pambac tip 000;

  • 200 ml apă călduță;

  • 1 ou;

  • 30 g unt moale;

  • 15 g lapte praf;

  • 5 g drojdie uscată;

  • 10 g sare;

  • 2 linguri de lapte pentru uns;

  • Seminte pentru decor.

Am frământat aluatul la mașina de pâine, punând întâi lichidele: apa călduță, oul, drojdia, untul la temperatura camerei, apoi făina, laptele praf și sarea. Dacă nu aveți lapte praf, puteți pune 100 ml de apă călduță și 100 ml de lapte călduț, în locul celor 200 de ml de apă. Totodată, în funcție de ingrediente, puteți avea nevoie de 1-2 linguri de făină în plus, dar nu mai mult. Aluatul trebuie să fie asemănător celui de cozonac: moale și fin, dar care nu se lipește de mâini.

După frământare, am mutat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească până și-a dublat volumul. (Cam 90 de minute)

Am mutat aluatul pe o planșetă, l-am împărțit în 9 bucăți cu ajutorul cântarului de bucătărie, apoi l-am modelat. Am întins suluri de aproximativ 15-20 cm, apoi le-am răsucit, având grijă să sigilez bine capetele.

Am așezat chiflele pe o tavă antiaderentă și le-am lăsat din nou la dospit pentru alte 40 de minute.

Am încins cuptorul la 200 de grade și, fix înainte de a pune chiflele la copt, le-am uns cu lapte și am presărat peste ele semințe: 3 cu mix de semințe, 3 cu susan și 3 cu chia.

Am copt chiflele pentru 20-25 de minute, până s-au rumenit frumos. După coacere, le-am lăsat să se răcorească pe un grătar.

Chifele se păstrează bine pentru 3-4 zile, dar nu au cum să reziste așa de mult la cât sunt de gustoase! Și, ca orice aluat, cel mai bun gust este în ziua coacerii, deci nu vă recomand să le coaceți în avans. Cel mult, după a doua dospire, le puteți congela pentru ca, mai apoi, să le coaceți înainte de servire.

Poftă bună!

Lasă un răspuns