COVRIDOGI OPĂRIȚI

Crenvuști sau cabanoși în aluat pufos, o alegere de mic dejun, pachet sau orice altă masă preferați, făcuți în casă, absolut delicioși, pe gustul fiecărui pofticios!

Cam toate covrigăriile ne îmbie cu acest preparat, dar sunt extrem de reticentă în a-l cumpăra, prefer varianta de casă, cu aluat făcut de mâna mea din făină Pambac tip 000 și mezeluri curate, din surse de încredere.

Pe site găsiți și varianta de covridogi simpli, în forma ceva mai rapidă (fără opărire), așadar puteți alege ce vi se potrivește, în funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție. Oricum, vă spun cinstit, în varianta opărită aluatul este mult mai pufos!

INGREDIENTE (6 bucăți)

  • Aluat:
  • 280 g făină Pambac tip 000;

  • 150 ml de apă caldă;

  • 5 g drojdie uscată;

  • 5 g sare;

  • 1 lingură de zahăr;

  • 15 ml ulei;

  • Pentru opărire:
  • 1 l de apă;

  • 1 lingură de bicarbonat;

  • Extra:
  • 6 crenvuști/cabanoși;

  • 1 gălbenuș de ou și 2 linguri de lapte pentru uns;

  • Semințe de susan.

Am frământat aluatul la mașina de pâine pentru eficiență, dar se poate frământa și manual sau la robot. Am pus în cuva mașinii ingredientele, în următoarea ordine: apa călduță, zahărul, drojdia, făina, sarea și uleiul. Am setat programul de frământare și mi-am văzut de alte treburi preț de vreo jumătate de oră.
Am mutat aluatul frământat într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat la dospit, la temperatura camerei, cam 90 de minute, timp în care a crescut mult în volum.

Am împărțit aluatul în 6 bile egale, cu ajutorul cântarului. (Aprox. 75 g). Fiecare bilă am întins-o într-un șnur lung de aproximativ 50-55 cm. Eu am făcut 4 bucăți cu crenvuști și 2 cu cabanoși, așa că mi-am pregătit și mezelurile și le-am șters de condens (erau scoase din frigider) cu un șervețel de hârtie pentru ca aluatul să adere bine. Am învelit fiecare bucată de crenvuști și cabanos în aluat.

Am pus la fiert un litru de apă, iar când apa a dat în clocot, am adăugat bicarbonatul.
Am încins cuptorul la 230 de grade.

Am scufundat fiecare covridog, pe rând, în apa cu bicarbonat și l-am lăsat să clocotească aproximativ un minut. Apoi, cu o paletă, i-am scos direct în tava pregătită cu hârtie de copt, în care urma să îi coc.

După ce i-am opărit pe toți, i-am uns cu gălbenuș amestecat cu lapte și am presărat peste ei semințe de susan.

Am copt covridogii pentru 13-15 minute în cuptorul preîncălzit, la 230 de grade.

Sunt grozavi! Aluatul este pufos și bine crescut, niște adevărați purceluși! Sunt foarte buni calzi, lângă un pahar de sana sau cu muștar, ketchup ori sos iute, dar merg și reci sau ușor încălziți în cuptorul cu microunde sau la sandwich maker (chiar dacă li se strică forma!)

Vă îndemn să îi încercați și voi acasă și să vă convingeți că sunt mult mai buni decât variantele din simigerii.

Poftă bună!

Lasă un răspuns