PRĂJITURĂ RĂSTURNATĂ CU PRUNE

De când m-am întors din vacanță, am petrecut mult timp în bucătărie, pregătind toate bunătățile pe care le-au poftit ai mei: ciorbă de perișoare, covridogi, degețele de pui, varză călită, ostropel, ștrudel cu mere, gem de nectarine, salată de ardei copți, chifle pufoase, salată de vinete și încă vreo câteva. Poze nu am apucat să fac, că am fost la maraton de bucătărit, dar rețetele le găsiți dând click pe denumire. A, și ca să înțelegeți ce vreau să vă spun, suntem acasă de 3 zile. 😂

Recunosc, am dat iama în piață și am cumpărat tot ce mi-a făcut cu ochiul. Și dacă tot le-am cumpărat, trebuia să le gătesc, corect?

Prunele sunt vedetele toamnei: îmi plac la nebunie tari, ferme, ușor acrișoare și mi se par fenomenale în deserturi! Voiam să pregătesc ceva rapid cu prune și, cum nu aveam chef de pandișpan sau chec, am încropit o prăjitură foarte aspectuoasă și gustoasă: răsturnată cu prune. Pe blog găsiți și alte variante de prăjituri răsturnate. Rețete faine cu prune găsiți și aici.

INGREDIENTE (fOrma de 26 cm)

  • Stratul de prune caramelizate:
  • 700 g prune;

  • 70 g zahăr brun;

  • 20 g unt;

  • Aluat:
  • 4 ouă;

  • 150 ml lapte;

  • 55 g unt topit;

  • 220 g făină;

  • 120 g zahăr;

  • 1 plic de zahăr vanilat;

  • 1 linguriță de praf de copt;

  • Coaja rasă de la 1/2 de lămâie;

  • Un praf de sare.

Am încins cuptorul la 180 de grade.
Am uns o formă de 26 cm cu unt și am presărat cele 70 g de zahăr brun. Am spălat apoi prunele, le-am uscat și le-am scos sâmburii și le-am așezat în tavă, cu scobitura în jos. Am dat tava cu prune la cuptor pentru câteva minute, cât am pregătit aluatul.

Pentru aluat, treaba e foarte simplă: puneți toate jngredientele într-un bol și le amestecați cu un tel. Nu amestecați excesiv, doar cât să se încorporeze toate și să obțineți un aluat fin și mătăsos.

Am scos tava cu prune, am turnat aluatul peste ele și am dat tava înapoi la cuptor pentru alte 25-30 de minute. (Până trece testul scobitorii).

Am scos prăjitura, am lăsat-o să se răcorească, apoi am răsturnat-o pe un platou, cu o mișcare fermă și hotărâtă.

Am lăsat-o să se răcească, apoi am feliat-o și ne-am bucurat cu toții de ea, servind-o după pofta fiecăruia: simplă, cu frișcă sau cu înghețată!

Poftă bună!

Lasă un răspuns