COVRIGI DE CASĂ

După succesul covrigilor turcești și la cererea micilor șefi, am făcut covrigi cu aluat opărit. Au ieșit așa de faini, încât era musai să împart rețeta cu voi. Sunt crocanți la exterior, au miezul pufos și elastic, întocmai ca frații lor de la covrigărie.

Se fac repede, am lăsat aluatul la dospit cât am făcut o plimbare cu cei mici, iar modelatul și coptul durează aproximativ 30 de minute.
Recunosc, mi-am luat drept ajutor făina Pambac tip 000, perfectă pentru un aluat ca la carte.

INGREDIENTE (8 bucăți)

  • 500 g făină Pambac tip 000;

  • 230 ml de apă călduță;

  • 10 g drojdie uscată;

  • 30 ml ulei;

  • 1 lingură de zahăr;

  • 10 g sare;

  • 2 linguri de bicarbonat; (40 g)

  • Semințe de floarea soarelui, susan, mac, negrilică, după preferințe.

Am frământat aluatul la mașina de pâine, dar se poate frământa și manual sau la robot. Am pus în cuva mașinii ingredientele, în următoarea ordine: apa călduță, zahărul, drojdia, făina, sarea și uleiul, apoi am pornit programul de frământare. Va rezulta un aluat elastic și nelipicios. Dacă oferiți copiilor sub doi ani, omiteți sarea și zahărul, iar rețeta devine baby friendly.

Am uns un bol cu ulei și am lăsat aluatul să dospească aproximativ o oră, timp în care a crescut foarte frumos.

Am cântărit aluatul, avea puțin peste 800 g, așa că am împărțit aluatul în 8 bucăți, calculând și cântărind câte 100 g de aluat/covrig. Dacă doriți, puteți face mai mulți covrigi mai mici sau chiar mai puțini și mai mari. (Dar maximum 150 g, ca să se coacă bine).

Covrigii se pot forma în modul clasic de covrigărie, pe care îl vedeți în pozele mele, împletiți ca la covrigii turcești sau oricum vă vine bine.

Am încins cuptorul la 200 de grade.
Am pus pe foc o oală cu 2 litri de apă. Când apa a început să fiarbă, am adăugat bicarbonatul, apoi am scufundat, pe rând, fiecare covrig și l-am clocotit aproximativ 1 minut. Nu adăugați mai mult bicarbonat, nu vreți ca aluatul să prindă gust de bicarbonat. Regula este de 20 g la litrul de apă. Oala e bine să fie încăpătoare pentru ca aluatul să aibă loc să se umfle, iar motivul pentru care îi punem pe rând este că, în caz contrar, s-ar lipi între ei.

Am scos covrigii cu o spatulă, direct în tava pregătită cu hârtie de copt și am presărat peste ei semințe de susan și de floarea soarelui.

Am copt covrigii în cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute. Pentru a nu-i îngrămădi și a le lăsa loc să crească, vă recomand să coaceți câte 4, maximum 6 a câte 100 g. Nu clocotiți următoarea serie decât după ce ați copt-o pe prima. Covrigii opăriți merg imediat la cuptor.

Îmi place la nebunie să miroasă în casă a aluat proaspăt copt!

Am scos covrigii pe un grătar de prăjituri, iar cei mici au dat iama imediat, mânați de mirosul îmbietor. Nu i-am lăsat prea mult la răcorit, i-am testat repejor, la insistențele criticilor. 😂

Covrigii sunt buni în ziua coacerii, dar dacă vă rămân, să știți că merg încălziți în toaster și savurați imediat!

Doamne, că bine mai merg cu un pahar de lapte bătut sau, în perioadele de post, cu zacuscă de casă!

Poftă bună!

Lasă un răspuns