M-am întors din Turcia cu câteva preparate de care am fost încântată și pe care mi-am propus să le încerc în bucătăria mea, iar rețeta de astăzi este, fără doar și poate, o rețetă emblematică a Turciei.

Covrigii cu susan se găsesc la orice pas în Turcia, se servesc la micul dejun sau îi puteți savura pe stradă, ca gustare, la o plimbare. Aluatul este destul de comun, fiind făcuți din apă, făină, drojdie, sare și, opțional, zahăr. Îi face speciali îmbăierea în melasă înainte de copt și rostogolirea în semințe de susan prăjite. Aceasta este metoda tradițională de preparare, însă pentru că nu am găsit melasă, am improvizat și sunt atât de mulțumită de rezultat, încât trebuia să împart cu voi rețeta.

Pentru preparare, am folosit făina Pambac tip 000, pe care vă recomand să o folosiți și voi pentru a obține textura potrivită a aluatului.

INGREDIENTE (6 bucăți)
350 g făină Pambac tip 000;
185 ml apă calduță;
20 ml ulei;
6 g drojdie;
10 g zahăr;
7 g sare;
- Pentru “îmbăiere”
100 ml apă;
1 lingură de zahăr brun;
1 lingură miere;
100 g semințe de susan prăjite.
Am pregătit aluatul în mașina de pâine, punând întâi lichidele: apa și uleiul, apoi solidele, în următoarea ordine: zahărul, drojdia, făina și sarea. Am frământat aluatul cam 15 minute, până a devenit elastic și omogen. Aluatul se poate frământa frumos și manual sau la robot, este ușor de lucrat cu el, nu cere atenție specială.
Am pus aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească până ce și-a dublat volumul. (O oră – o oră și jumătate).
Între timp, am pus într-o tigaie semințele de susan și le-am rumenit (fără ulei). Fiți cu ochii pe ele, se prăjesc repejor și nu vrem să se ardă!
Într-o crăticioară, am pus apa, zahărul brun și mierea și le-am încălzit, cât să se topească zahărul, apoi le-am mutat într-un castron, să se răcească.
Am încins cuptorul la 220 de grade.
După ce aluatul a dospit, l-am cântărit și l-am împărțit în 12 bucăți de aprox. 45-50 g. Am lăsat bucățile de aluat 10 minute să se odihnească.
Am format suluri lungi de 30-35 cm (egale!) pe care le-am răsucit, apoi am prins capetele și am dat forma de covrig. Nu e musai să îi faceți răsuciți, dar sunt mai aspectuoși!
Am lăsat covrigii formați alte 10 minute la odihnit, după care i-am înmuiat, pe ambele părți, în apa cu zahăr și miere, apoi i-am tăvălit prin semințele de susan și i-am pus în tavă, pe hârtie de copt. În tava cuptorului încap fix 6 covrigi, ei trebuie să aibă loc să crească la copt, deci dacă dublați rețeta, coaceți două tăvi, nu îi îngrămădiți!
Am copt covrigii în cuptorul preîncălzit, la 220 de grade pentru 20 de minute. Ce fel miroase în casă!
După coacere, i-am transferat pe un grătar pentru a se răci. Sunt absolut minunați, cu coaja crocantă și miezul pufos!

Covrigii sunt perfecți în ziua coacerii, însă pot fi păstrați 2-3 zile în pungă, urmând a-i încălzi ușor înainte de servire, în cuptor sau toaster.
Fiind o rețetă de post, vă puteți bucura de ei simpli sau cu dulceață, iar dacă nu țineți post, îi recomand pentru sandvișuri delicioase la micul dejun, cu brânză feta și legume.
Un covrig are în jur de 350 kcal.
Poftă bună!
[…] succesul covrigilor turcești și la cererea micilor șefi, am făcut covrigi cu aluat opărit. Au ieșit așa de faini, încât […]