CREMĂ DE ZAHĂR ARS CU BISCUIȚI (COOKIE FLAN)

Unul dintre deserturile preferate ale copilăriei? Crema de zahăr ars, fără îndoială! Și cum din experimente ies cele mai faine rețete, ce spuneți dacă punem biscuiți în crema de zahăr ars? O, da, să punem! Iese un desert fantastic, stratificat, care se potrivește bine la mesele de sărbătoare, întrucât este lejer, se împarte în multe porții și se poate servi alături de frișcă și fructe proaspete.
Ca să vă faceți o idee, o porție generoasă are în jur de 300 kcal.

Această prăjitură este mai densă decât rețeta tradițională de cremă de zahăr ars și seamănă cu prăjitura deșteaptă (cremes fals) pentru că se separă singură în 3 straturi delicioase, chiar 4, dacă numărăm și caramelul!

INGREDIENTE (10-12 porții)

  • Ingrediente caramel:
  • 150 g zahăr;

  • 30 ml de apă;

  • Ingrediente cremă:
  • 300 g biscuiți fragezi;

  • 700 ml de lapte;

  • 5 ouă;

  • 150 g zahăr;

  • 1 linguriță de esență de vanilie-caramel;

  • Un praf de sare.

Am topit zahărul, apoi am adăugat apa, în 2-3 etape, puțin câte puțin. Aveți grijă când turnați apa, caramelul stropește tare și arde!
Am turnat caramelul într-o formă rotundă de 26 cm și am tapetat cu el și pereții. Nu folosiți forme cu inel detașabil, se va scurge caramelul.

Am încins cuptorul la 180 de grade.

Am dat tava deoparte cât m-am ocupat de cremă. Am pus biscuiții în vasul robotului (puteți folosi și un blender) și i-am mărunțit. Am adăugat apoi laptele, ouăle, sarea și esența, apoi am dat câteva pulsații robotului, să se omogenizeze amestecul. Puteți folosi orice fel de biscuiți fragezi, chiar și digestivi. Eu am pus un mix din resturi de biscuiți rămași de la copii.

Esența de vanilie-caramel îi dă o aromă extraordinară și o găsiți pe www.smellgood.ro. Este o esență gel termostabil, ceea ce o face perfectă pentru toate deserturile coapte, fierte, prăjite, etc, fără a-și altera proprietățile în timpul tratamentului termic.

Am adăugat crema peste caramel, am acoperit tava cu folie de aluminiu. Am luat o tavă mai mare, am turnat în ea apă fierbinte și am așezat tava cu crema de zahăr ars și biscuiți.

Am copt crema pentru 90 de minute, la 180 de grade. După coacere, am scos tava din cuptor, am extras tava cu crema din tava mai mare și am lăsat-o cam 10 minute să se răcorească.
Apoi, cu o mișcare fermă și rapidă, am răsturnat tava pe un platou mai adânc. (Va curge caramel!)

Am lăsat prăjitura vreo oră la temperatura camerei, apoi am dat-o la frigider pentru aproximativ 4 ore, înainte de servire. Prăjitura este excelentă rece, de la frigider. Vă recomand să o serviți cu un glob de înghețată sau un moț de frișcă pentru un deliciu culinar!

Crema de zahăr ars cu biscuiți rezistă 3-4 zile la frigider, așa că o puteți pregăti și în zile obișnuite, asigurându-vă că aveți desert pentru toată familia, jumătate din săptămână!

Poftă bună!

Un comentariu

Lasă un răspuns