CREMĂ DE ZAHĂR ARS CU LAPTE CONDENSAT


Crema de zahăr ars este unul dintre deserturile favorite, încă din copilărie. V-am spus de multe ori asta, nu-i așa?

Chiar dacă nu recunoștea prea des, și mama Tia iubea acest desert, așa că reușeam rapid să dăm gata câte o tavă. Vai, cât de grea este așteptarea pe lângă crema fierbinte, apoi statul la frigider…un coșmar pentru copii! Cu greu reușeam să îmi astâmpăr pofta și să nu o gust caldă! Iar caldă, vă spun pe testate, e chiar rea la gust: prea dulce și gust pregnant de ouă. Așadar, e musai să aveți răbdare să se răcească bine de tot, ideal peste noapte, la frigider!

Pentru că îmi place să experimentez și să diversific, am testat crema de zahăr ars cu biscuiți care ne-a plăcut tare de tot și, din câte mi-ați spus, și vouă, iar astăzi a venit rândul unei rețete de origine portugheză: cremă de zahăr ars cu lapte condensat. Și e bună de tot și această variantă, iar concluzia noastră a fost că nu poti da greș cu crema de zahăr ars.

INGREDIENTE

  • Stratul de caramel:
  • 150 g zahăr;

  • 2 linguri de apă;

  • Cremă:
  • 500 ml lapte condensat;

  • 500 ml lapte;

  • 6 ouă;

  • Un praf de sare;

  • Vanilie, după gust.

Am topit zahărul cu apa și am așteptat să se caramelizeze, apoi l-am turnat foarte rapid într-o formă rotundă de 26 cm, împrăștiind bine zahărul ars pe fundul formei și un pic pe peretii acesteia.

Am lăsat tava deoparte, să se răcească bine caramelul și să înceapă să crape.

Pentru cremă, am mixat toate ingredientele (la viteză foarte mică, dacă nu vreți să remodelați bucătăria), până ce s-au omogenizat. Ați prins ideea, în caz că vreți să schimbați cantitățile: cât lapte condensat, atâta lapte dulce!

Am încins cuptorul la 170 de grade și am pregătit o altă formă, mai mare, în care am pus apă fierbinte, apoi am așezat și tava cu crema de zahăr ars.

Am copt crema preț de 50-55 de minute, până ce s-a închegat bine și a rămas, totuși, tremurândă. Am lăsat tava la temperatura camerei câteva ore, să se răcească, apoi, cu o mișcare hotărâtă, am răsturnat crema de zahăr ars pe un platou ceva mai adânc. (Va curge caramel!)

Am dat platoul la rece peste noapte și abia a doua zi ne-am bucurat de gustul ei divin. Dacă sunteți nerăbdători, măcar vreo 4 ore la frigider, tot ar trebui să stea!

Poftă bună!

Lasă un răspuns