Pentru că voi ați cerut, eu am studiat și am testat, iar acum sunt în măsură să vă împărtășesc cea mai bună rețetă de înghețată de vanilie. Fără ouă, fără mixer, fără teama de a găti prea mult sau prea puțin compoziția, din doar 4 ingrediente: smântână pentru frișcă, lapte, zahăr și vanilie.
Pentru ca înghețata să iasă cremoasă folosiți produse de calitate: smântână dulce pentru frișcă (sub nicio formă Hulala, Meggle și alte imitații așa zis vegetale), lapte integral nedegresat (dacă aveți de fermă este cu mult mai bun), extract de vanilie, miez de păstaie sau pudră ar fi de preferat, dar ne mulțumim și cu zahăr vanilat bourbon sau, în ultimă instanță, esență de vanilie.
INGREDIENTE
400 ml smântână pentru frișcă;
150 ml lapte integral;
150 g zahăr;
1 lingură extract de vanilie;
Am pus într-o tigaie toate ingredientele și am lăsat la foc mic câteva minute, până a dat în primul clocot. Am stins focul, apoi am amestecat foarte bine cu o spatulă, să se topească tot zahărul.
Am mutat compoziția într-un bol, am lăsat-o să ajungă la temperatura camerei, apoi am dat-o la frigider pentru două ore.
Am mutat compoziția răcită în vasul mașinii de înghețată și am lăsat-o să amestece pentru 30 de minute, până ce înghețata a căpătat consistență. Nu am adăugat niciun topping de această dată, am vrut o înghețată pe care să o pot personaliza la servire. Dacă doriți, puteți adăuga biscuiți sfărâmați sau pișcoturi tăiate, nuci, alune, stafide, bucățele de ciocolată, dulceață, cam tot ce vă trece prin cap.
Am dat înghețata la congelator, este bună de servit după aproximativ 4 ore.
Înghețata este foarte bună, este fină, nu face ace de gheață și se potrivește celor care nu vor să consume ouă sau se tem de gătitul acestora.
Poftă bună!
[…] Această budincă are o textură cremoasă, asemănătoare clafoutis-ului, este potrivit de dulce și bogată în fructe. Eu am înlocuit zahărul cu eritriol și laptele cu lapte de migdale, dar voi alegeți ce vi se potrivește mai bine. În varianta mea, o porție are în jur de 180 kcal, deci nu am avut nicio remușcare când am servit-o cu o cupă de înghețată de vanilie. […]