GEM DE FRUCTE DE PĂDURE

Ei bine, nu sunt fructele chiar din pădure, dar așa li se spune, nu? Acum câteva zile am congelat niște zmeură luată în exces din piață. Doar v-am mai povestit: vara nu mă țin niciodată de listă când merg la piață: iau tot ce îmi place, pe principiul “las’ că văd eu ce fac cu ele!” Și fac, doar mă știți: #nofoodwaste!

Revenind la rețetă, am folosit ce aveam la îndemână: afine, coacăze roșii și zmeură. Puteți pune orice proporții de fructe, dar adaptați cantitatea de zahăr. Puteți folosi și frăguțe, mure, agrișe sau coacăze albe ori negre.

INGREDIENTE

  • 250 g afine;

  • 300 g zmeură;

  • 100 g coacăze roșii;

  • 500 g zahăr;

  • Zeama de la 1/2 de lămâie.


Am pus toate fructele într-un castron (zmeura direct congelată) și am adăugat peste ele zahărul. Am lăsat castronul în pace, acoperit cu un ștergar, pentru vreo 3-4 ore.

Am sterilizat borcanele după metoda de aici.

Zahărul se va topi, în cea mai mare parte, în acest timp. Am adăugat zeama de lămâie și am pus amestecul în oala mea preferată (de fontă) pentru gemuri, la foc mic spre mediu.

Am adunat bine spuma formată pe durata fierberii și am fiert gemul aproximativ 25 de minute, până la consistența perfectă. Timpul de fierbere variază în funcție de cantitatea de fructe/zahăr, de cratița folosită, intensitatea focului, etc. Puteți face proba fie folosind un termometru de bucatarie (care ar trebui să vă indice 105 grade Celsius când gemul este gata), fie scoțând o cantitate mică de gem pe o farfurie și lăsându-l să se răcească.

Am pus gemul fierbinte în borcanele fierbinți și le-am strâns bine capacele, apoi le-am lăsat să se răcească lent, în cuptorul rămas cald după sterilizare.

Lasă un răspuns