Anul acesta am fost tare harnică și am postat toate rețetele mele preferate de gem pe care le-am făcut în această vară. Și mai am câteva în plan! Nu fac cantități mari, câteva borcănele din fiecare sortiment! Rețetele mele de gem le găsiți aici.
Am cumpărat niște mure superbe de la un producător local și, după ce am mâncat pe săturate, am pus și de gem. Are o culoare minunată și un gust delicios, se va potrivi grozav pe tartine unse cu unt sau cremă de brânză, lângă papanași, clătite, pancakes, gogoși, orez cu lapte sau cheesecake-uri. Rețeta e simplă, nu trebuie să vă fie teamă să faceți gem, vă promit că nu veți da greș. Eu am făcut gem din 2 kg de fructe, de aceea veți vedea o cantitate mai mare în poze, dar vă las rețeta pentru 1 kg, să o puteți multiplica după nevoi.
Am spălat murele, apoi le-am pus la scurs. Le-am mutat apoi într-un castron încăpător, am pus peste ele zahărul și zeama de lămâie, apoi am amestecat lejer, cât fructele să fie cuprinse de zahăr. Am lăsat castronul pe blatul din bucătărie pentru vreo 2 ore, timp în care zahărul s-a topit.
Am mutat fructele cu zahăr și siropul format în cratița mea preferată pentru gem (din fontă) și am pornit focul la mic spre mediu, ca fructele să ajungă la fierbere. Pe cât posibil, folosiți o cratiță largă pentru gemuri și nu fierbeți câte 5 kg deodată, mai bine mai puțin și în mai multe etape, astfel se va scurta timpul de fierbere, iar gustul va fi mai bun.
Am pus borcanele la sterilizat în cuptor, după metoda de aici.
Odată ce gemul a intrat în procesul de fierbere, am dat focul spre mic, dar nu mic de tot și am cules toată spuma formată.
Pentru cele 2 kg de mure ale mele, au fost suficiente cam 30 de minute de fierbere până la consistența ideală de gem, măsurată cu termometrul (105 grade) și cu proba picăturii pe farfurie. În funcție de cantitatea de fructe, cratiță, intensitatea focului și calitatea fructelor, timpul de fierbere poate varia ușor. Cel mai sigur și simplu, măsurați temperatura cu un termometru de bucătărie, iar dacă nu aveți termometru, scoateți o cantitate mică pe o farfurioară la temperatura camerei și vedeți cum se încheagă, pe măsură ce se răcește. Este normal să vi se pară lichid în cratiță, gemul se încheagă după răcire.
Am pus gemul fierbinte în borcanele fierbinți, am strâns bine capacele și le-am pus în cuptorul rămas cald după sterilizare (oprit!), să se răcească lent, apoi le-am etichetat și le-am mutat în cămară, alături de celelalte borcane pregătite cu drag!
Poftă bună!