PRĂJITURĂ CU CĂPȘUNE ȘI FISTIC

Vara este sezonul prăjiturilor cu fructe, fără doar și poate! Dacă mai găsiți căpșune în piață, trebuie să încercați și rețeta mea de prăjitură economică, spornică, din puține ingrediente, dar cu un gust de zile mari! Iar dacă nu găsiți căpșune, puteți folosi zmeură, mure, afine sau frăguțe!

Rețeta acestei prăjituri am “creat-o” simplu: am pornit de la o bază de pandișpan cu cacao, îmbunătățită ușor, pentru a obține o textură umedă, apoi am adăugat fructele tăiate în bucăți potrivite, fisticul tocat și o lingură de zahăr brun care a ajutat prăjitura să se caramelizeze ușor deasupra. Vă spun sincer, o face chiar și un copil!

Se poate servi simplă, pudrată cu zahăr sau acoperită cu frișcă, după cum preferați! Dar, să nu vă mai țin de vorbă și să trecem la treabă:

INGREDIENTE (tava de 25×15 cm)

  • 5 ouă separate;

  • 150 g zahăr;

  • 110 g făină;

  • 40 g cacao;

  • 10 ml de ulei;

  • 1 lingură de iaurt; (30 g)

  • 1/2 linguriță de praf de copt; (opțional)

  • Un praf de sare;

  • Vanilie, după gust;

  • 250 g căpșune;

  • 25 g fistic crud;

  • 1 lingură de zahăr brun.

Am încins cuptorul la 180 de grade.

Am separat ouăle: am bătut albușurile spumă cu un praf de sare, apoi am adăugat, treptat, 100 g de zahăr și am continuat să mixez până am obținut o bezea fermă și lucioasă.

Într-un alt bol, am adăugat peste gălbenușuri 50 g de zahăr, făina, praful de cacao, extract de vanilie, uleiul, iaurtul și 1/3 din bezea. Am mixat scurt, cât să se încorporeze totul, dar fără a activa rețeaua de gluten. Peste această compoziție am adăugat bezeaua și am încorporat-o cu o spatulă, prin mișcări largi, de jos în sus, pentru a păstra cât mai mult aer în compoziție. Aluatul nu are nevoie de praf de copt, dar dacă vreți să îl folosiți, puneți-l o dată cu făina.

Am turnat amestecul în tava tapetată cu hârtie de copt, am așezat deasupra fructele spălate, curățate și tăiate, fisticul mărunțit și o lingură de zahăr brun.

Am copt prăjitura pentru aproximativ 30 de minute (în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade), până a trecut testul scobitorii. După coacere, am lăsat prăjitura să se răcească în tavă, apoi am tăiat-o. Nu am pudrat-o, mi s-a părut suficient de dulce și de aspectuoasă, dar o puteți face, dacă doriți. Pont: merge minunat cu înghețată de vanilie!

Poftă bună!

Lasă un răspuns