GEM DE PRUNE CU ROM ȘI NUCI

Hai, promit să mă potolesc după gemul ăsta, că am făcut, până acum, vreo 9-10 sortimente de gem. Chiar dacă am făcut cantități mici, s-a cam umplut raftul dedicat conservelor de fructe din cămară, semn că ajunge. Nu de alta, dar nu îmi place să țin conservele cu anii, prefer să fac în fiecare vară!

În copilărie nu prea eram fan gem de prune, mi se părea cel mai plictisitor dintre toate cele pe care le făcea mama Tia. Dar trebuie să recunosc, tare bun mai era cu turte coapte pe plită, în diminețile geroase ale vacanței de iarnă. Aici găsiți o variantă de gem de prune fără zahăr, făcut la mașina de pâine.

Rețeta mea de gem este altceva decât gemul clasic: practic, este atât de aromat, încât te întrebi ce fruct este, pe cuvânt! Mare filosofie nu e, aceeași procedură ca la celelalte gemuri. Gata, vă explic acum:

INGREDIENTE

  • 1,5 kg prune fără sâmburi;

  • 550 g zahăr;

  • Zeama de la o lămâie;

  • 30 ml rom (alcool, nu esență!)

  • 75 g nuci mărunțite (sau după gust!)

Am spălat prunele și le-am scos sâmburii. Din 2 kg de fructe întregi, după gustăritul celor mici și
scosul sâmburilor, am cântărit 1,5 kg de fructe. Le-am tăiat în bucăți potrivite. Am pus peste ele 550 g de zahăr (aproximativ 350 g/kg), întrucât prunele sunt suficient de dulci și nu au nevoie de mult zahăr și zeama de lămâie. Le-am lăsat așa vreo două ore, cât m-am ocupat de altceva.
Când am revenit, zahărul se topise în totalitate, fructele lăsaseră suc, așa că le-am mutat în cratița de fontă (cu diametru mare, să fiarbă repede) și am pornit focul.

Am pus și borcanele la sterilizat, după metoda de aici. După sterilizare, am oprit cuptorul și am lăsat borcanele înăuntru până ce am avut nevoie de ele.

Am adunat spuma formată pe durata fierberii. Gemul a fiert în aproximativ 30 de minute. I-am făcut proba cu farfurioara (la temperatura camerei) și i-am măsurat temperatura (termometrul trebuie să arate 105 grade). Nu îmi place consistența curgătoare, dar nici foarte închegat, mai ales că am lăsat bucățele măricele de fructe, iar gemul arată ca o dulceață. Timpul de fierbere variază în funcție de soiul fructelor, cratiță, intensitatea focului, consistența dorită, etc. Așadar, cele 30 de minute sunt orientative, poate dura mai mult sau mai puțin, va trebui să vă ghidați și după instinct.

În ultimele 5 minute de fierbere am adăugat nucile mărunțite și cu un minut înainte să opresc focul am adăugat romul. Nu vă faceți griji, nu vă îmbată acest gem, alcoolul se evaporă în acel minut de fierbere, rămâne doar aroma!

Am pus gemul fierbinte în borcanele sterilizate, apoi le-am pus înapoi în cuptorul călduț și le-am lăsat să se răcească lent, o dată cu cuptorul, apoi le-am mutat în cămară. Nu e greu să faci gem de casă și garantez că va fi mult mai sănătos, mai gustos și mai apreciat decât orice variantă din comerț!

2 comentarii

  1. […] puțin, am așezat merele și am pus în scobitura fiecăruia câte o lingură generoasă de gem de prune cu rom și nuci și câte o lingură de nuci tocate grosier și am dat cratița la cuptorul preîncălzit, la 180 de […]

Lasă un răspuns