GEM DE PEPENE GALBEN

Acest gem este o delicatesă pe care trebuie să o încercați și vă promit, din capul locului, că prepararea nu vă va da bătăi de cap: folosesc aceleași metode simple ca la toate gemurile mele.

Singurul lucru important este să alegeți un pepene bine copt, care miroase amețitor, fără pete și urme de lovituri. Eu îi prefer pe cei care au coaja netedă și feliată (cu mijlocul portocaliu), dar se pot folosi și pepeni cu coaja “crăpăcioasă” și miez galben verzui.

INGREDIENTE

  • 1,2 kg miez de pepene galben;

  • 500 g zahăr;

  • Zeama de la o lămâie.

Am feliat pepenele și l-am tăiat cubulețe. După degustarea obligatorie, am cântărit miezul și am rămas cu 1,2 kg. Am pus peste ele zahărul și sucul de la o lămâie. Sucul de lămâie va echilibra puțin dulceața din pepene și va rezulta un gust fabulos!

Am pus borcanele la sterilizat după metoda de aici.

Am lăsat pepenele deoparte cam două ore, timp în care zahărul s-a topit, în cea mai mare parte. Am pus tot amestecul într-o cratiță de fontă, la foc mediu și am cules spuma formată, pe toată durata fierberii.

Gemul a avut nevoie de aproximativ 30 de minute (din momentul în care a început să fiarbă) pentru a ajunge la consistența perfectă. Testul îl puteți face în două modalități: 1. Cu un termometru de bucătărie verificați să ajungă la 105 grade sau 2. Scoateți o lingură de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească și veți vedea dacă este suficient de închegat după gustul vostru.

Eu l-am vrut fin, așa că am mutat gemul cu bucăți de pepene în robotul de bucătărie și l-am pasat. (Puteți folosi și un mixer vertical). Am mutat gemul înapoi în cratiță, l-am clocotit încă vreo câteva minute, apoi l-am pus în borcanele sterilizate și l-am lăsat să se răcească lent, în cuptorul rămas călduț după sterilizare.

Din cantitățile de mai sus mi-au rezultat 2 borcane de 400 g și ceva pentru consum imediat. E drept, cantitatea poate varia ușor, în funcție de fruct și consistența aleasă. Eu prefer gemul care nu curge, dar este totuși fluid, nu închegat ca o marmeladă. Aveți grijă când alegeți consistența, gemul se mai încheagă după răcire!

O altă idee faină de conserve cu pepene galben este varianta murată, iar rețeta o găsiți aici.

Lasă un răspuns