PEPENE GALBEN MURAT

Din categoria conservelor pentru iarnă, vă prezint astăzi o rețetă inedită: pepene galben murat. Știu că sună neobișnuit pentru că nu prea se obișnuiește (cel puțin în partea Moldovei și Munteniei) să murăm fructe, însă vă asigur că este o delicatesă pe care nu o veți putea refuza, lângă fripturi, tocănițe, orez sau alte mâncăruri pe care le consumați cu murături. În Ardeal se murează și prune, mere sau gutui și sunt chiar gustoase!

Pepenele galben murat este dulce-acrișor și foarte aromat. Dacă nu ați gustar până acum, urmați rețeta simplă de mai jos:

INGREDIENTE

  • 1 pepene galben; (aprox. 1 kg curățat)

  • 350 ml de oțet;

  • 700 ml de apă;

  • 6 cuișoare;

  • 1/2 de linguriță boabe de piper;

  • 1/4 de linguriță de scorțișoară măcinată;

  • 1 linguriță de sare neiodată;

  • 120 g zahăr.

Am pus la fiert într-o oală încăpătoare, pentru aproximativ 5 minute: apa, oțetul și condimentele (cu excepția zahărului). După ce au clocotit bine, am stins focul și le-am acoperit cu un capac. Am lăsat marinada să preia toate aromele pentru o oră.

Am curățat pepenele și l-am tăiat cuburi, apoi l-am adăugat în marinadă, împreună cu zahărul, amestecând ușor. Am lăsat pepenele să fiarbă în marinadă pentru aproximativ 10-15 minute, la foc mic, până devine ușor transparent.

Cu o spatulă, am scos pepenele și l-am pus în borcanul sterilizat (după metoda de aici), iar marinada am fiert-o încă 5 minute, după care am strecurat-o și am turnat-o cu grijă peste pepene, până ce am umplut borcanul. Am pus repede capacul, am verificat să se închidă etanș și am pus borcanul pentru 8-10 ore în cuptorul rămas cald de la sterilizare pentru a se răci lent. O altă variantă ar fi să îl acoperiți bine cu pături sau șervete groase pentru a se răci în tihnă.

După răcirea completă, borcanul merge în cămară și își așteaptă rândul să fie consumat în zilele frigiroase ale iernii ce urmează.

Sper să testați rețeta și să vă încânte!

Poftă bună!

Un comentariu

Lasă un răspuns