GEM DE VIȘINE

Este gemul meu favorit, mereu mi se pare că pregătesc prea puțin, așa că anul acesta am făcut deja de două ori până acum, din cantități mici de fructe, ce-i drept!

Îi spun gem pentru că are mai puțin zahăr decât rețetele tradiționale de dulceață, dar arată fix ca o dulceață, cu sirop bine legat și fructe întregi. Despre culoare nu spun nimic, vă las să admirați singuri.


Vă las rețeta pentru 1 kg de fructe, cântărite după ce le-ați curățat de sâmburi și codițe, din care veți obține aproximativ 2 borcănele de gem și un piculeț extra pentru gustat.

INGREDIENTE

  • 1 kg de vișine curățate;

  • 600 g zahăr;

  • Sucul de la 1/2 de lămâie

Am spălat bine fructele, apoi le-am curățat de codițe și sâmburi. Știu, procesul este destul de anevoios, dar merită din plin efortul. La 1 kg de fructe, cu puțin “antrenament” nici nu știi când ai terminat.

Am pus fructele într-un vas, le-am cântărit și am turnat zahărul deasupra. Le-am lăsat așa vreo două ore, pe blatul din bucătărie, acoperite. Le puteți lăsa și peste noapte, dar, în acest caz, vă recomand să le puneți la frigider și să adăugați peste ele și sucul de lămâie.

Am turnat sucul de lămâie peste fructe (cu rol de a păstra culoarea frumoasă) și le-am pus la fiert. Am adunat spuma formată pe durata fierberii.
Mie mi-au trebuit 30-35 de minute (la 2 kg de fructe) pentru ca gemul să ajungă la consistența perfectă, dar acest timp variază în funcție de cantitatea de fructe, cratița folosită, intensitatea focului, sucul lăsat de fructe, etc. Cel mai sigur, investiți într-un termometru de bucătărie (care ar trebui să vă arate 105 grade când gemul are consistența ideală) sau faceți proba pe o farfuriuță, la temperatura camerei, scoțând puțin gem și lăsându-l să se răcească. După ceva exercițiu în ale conservelor, vă garantez că nu vă mai trebuie niciun test, veți cunoaște consistența “din ochi” și “din lingură”.

După fierbere, am lăsat gemul vreo 5 minute să-și tragă sufletul, apoi l-am pus în borcane sterilizate, păstrând ceva și pentru degustare.

Alte rețete de gem, găsiți aici.


Are o consistență minunată: nici prea dens, nici prea lichid, iar culoarea este extrem de apetisantă, vie! Așa-i, că e simplă treaba?

Poftă bună!

Un comentariu

Lasă un răspuns