GEM DE NECTARINE CU VANILIE

Hai, că până acum m-am ținut de promisiune și v-am lăsat câteva rețete de gem pe care să le testați cu fructele verii. Astăzi a venit rândul nectarinelor (pot fi și piersici, la fel de bine!) să se transforme în gem aromat, potrivit de dulce și numa’ bun de întins pe o felie de pâine prăjită.

INGREDIENTE

  • 1 kg de nectarine/piersici; (curățate de sâmburi);

  • 400-500 g zahăr;

  • zeama de la 1/2 de lămâie;

  • 1 linguriță pudră de vanilie.

Treaba nu e complicată deloc, cred că ați prins deja ideea de la celelalte rețete de gem. Am avut niște nectarine bio, aromate, cu coaja de un roșu intens (de aici și culoarea roșiatică a gemului) pe care le-am curățat de sâmburi, le-am tăiat cubulețe și le-am acoperit cu 400 g de zahăr, întrucât erau suficient de dulci. Dacă fructele sunt acre (deși nu ar trebui să folosiți fructe acre ori necoapte la gem!), creșteți ușor cantitatea de zahăr.

Am turnat peste fructe și zeama de la 1/2 de lămâie, am acoperit bolul cu folie alimentară și le-am dat la frigider peste noapte, timp în care zahărul s-a topit, iar fructele au lăsat sirop, însă culoarea a rămas neschimbată, grație acidului citric din lămâie.

A doua zi, am mutat fructele în cratița mea de fontă pentru gemuri și le-am pus la fiert cu pudra de vanilie, adunând bine spuma formată. Mi-au trebuit aprox. 30 de minute de fierbere până la 105 grade, respectiv consistența perfectă a gemului.

Timpul variază în funcție de cantitatea de fructe, cratiță, intensitatea flăcării, etc. Așadar, nu se poate oferi un timp exact de preparare. Verificați consistența fie cu un termometru alimentar, fie scoateți niște gem pe o farfuriuță la temperatura camerei, îl lăsați să se răcească și vedeți cum s-a legat.

După fierbere, am lăsat gemul să se răcorească puțin, apoi l-am transferat în bolul robotului de bucătărie și l-am pasat. Nu e musai să faceți așa, eu nu îl pasez mereu. Uneori, îl prefer cu bucățele de fructe. Depinde de chef și dispoziție.

Am mutat înapoi gemul în cratiță, l-am încălzit un minut, apoi l-am pus în borcane sterilizate și l-am lăsat să se răcească lent, în cuptorul rămas călduț de la sterilizare.


Bineînțeles, am oprit ceva gem proaspăt pentru care am prăjit câteva felii de pâine. Ne-am declarat perfect mulțumiți de gust, consistență și culoare.

Promiteți să încercați și voi?

Un comentariu

Lasă un răspuns