LIPII UMPLUTE CU MOZZARELLA

Cei mici adoră pâinicile la tigaie, fapt ce îmi amintește de copilăria mea, când îmi frigeam degetele cu turte fierbinți, luate direct de pe plita încinsă. Țin minte și acum mirosul lor, iar gustul nu poate fi egalat!
Pornind de la ideea de turte la tigaie, am adaptat la ceea ce aveam prin cămară și frigider și, uite așa, am obținut niște lipii grozave, pufoase și elastice, cu interiorul plin de brânză care se întinde în fire.

E drept, noi nu mâncăm des pâine, adică nu mâncăm în fiecare zi, iar uneori trece chiar și o săptămână în care nu avem nevoie de pâine. Dar când mâncăm, prefer să o pregătesc în casă, împreună cu micii mei chefi.

INGREDIENTE (6 bucăți)

  • 300 g făină Pambac tip 000;

  • 150 ml lapte călduț

  • 4 g drojdie uscată;

  • 20 g unt moale;

  • 4 g sare;

  • 10 g zahăr;

  • 6 linguri mozzarella rasă.

Am frământat aluatul la mașina de pâine: am pus laptele călduț, drojdia, zahărul, făina Pambac, apoi sarea, iar când aluatul a început să se lege, am adăugat untul moale. Aluatul se poate frământa și manual sau la robot, este foarte elastic și ușor de lucrat.

Am transferat aluatul frământat într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească pentru aproximativ 90 de minute, apoi l-am împărțit în 6 bile egale, pe care le-am așezat pe planșetă, le-am acoperit cu un șervet curat și le-am lăsat să dospească alte 45-50 de minute.

După dospire, am întins fiecare bilă, pe rând, în foaie de aprox. 0,5 cm grosime, am adăugat brânza, am strâns marginile și am întins din nou cu sucitorul. Estimez un diametru de aprox. 18-20 cm.

Am copt lipiile la foc mic, într-o tigaie de fontă bine încinsă în prealabil. La copt, lipiile se umflă ca niște baloane, se coc frumos și, servite imediat, au crusta ușor crocantă, dar se înmoaie pe măsură ce se răcesc. Sunt ușor de pliat, în caz că vreți să le folosiți pentru sandwich-uri. La noi au dispărut pe măsură ce le coceam, de aceea nu am prea multe poze să vă arăt. Dar credeți-mă pe cuvânt (de data aceasta!) sunt printre cele mai bune lipii pe care le-am făcut!

Dacă le testați, să îmi dați de veste și să îmi spuneți cum vi s-au părut!

Poftă bună!

Lasă un răspuns