Sunt superbe tartele mari, fie ele dulci sau sărate, sunt mereu aspectuoase, deși, la bază, sunt simplu tare de făcut. Dar minitartele sunt absolut adorabile, gata porționate și numa’ bune de servit, atât la ocazii speciale, cât și ca un desert de weekend.

Par migăloase, dar nu sunt. Eu am ales un blat de pandișpan, crema clasică de vanilie și căpșune proaspete, însă puteți folosi pentru blat și aluat fraged, cum am folosit aici, iar cremele le puteți modifica după plac și ingredientele pe care le aveți în casă. Cât despre fructe, orice fruct de sezon merge! Aici găsiți varianta de minitarte cu mere caramelizate, absolut delicioase și ele!

INGREDIENTE ALUAT
100 g făină Pambac tip 000;
100 g zahăr;
3 ouă;
1 plic de zahăr vanilat;
15 ml de ulei;
4 g praf de copt;
Un praf de sare.
- INGREDIENTE CREMĂ:
500 ml de lapte;
3 gălbenușuri;
4 linguri de zahăr;
3 linguri de amidon;
Vanilie, după gust;
- INGREDIENTE DECOR:
250 g căpșune;
1/2 plic tort gelee roșu;
1 linguriță de zahăr;
1 lingură fulgi de ciocolată.
Pentru blaturi, am mixat ouăle cu zahărul și zahărul vanilat până ce au crescut mult în volum, apoi am adăugat restul ingredientelor și le-am încorporat cu o spatulă, prin mișcări largi, păstrând compoziția aerată.
Am încins cuptorul la 180 de grade și am împărțit compoziția în 6 forme de minitarte. Eu am folosit forme de silicon, de care sunt foarte mulțumită, dacă folosiți de metal, bine ar fi să le ungeți cu unt și să le tapetați cu făină.
Am copt blaturile cam 20 de minute, până au trecut testul scobitorii, apoi le-am scos din forme și le-am lăsat să se răcească pe un grătar, cu scobitura în sus, să nu se deformeze și să pot așeza frumos crema.
Cât s-au copt blaturile, am făcut crema: am pus laptele la fiert, am bătut gălbenușurile cu zahărul, apoi am adăugat amidonul. Când laptele a dat semne de fierbere, am adăugat amestecul de gălbenușuri și am amestecat constant cu un tel, până ce crema s-a îngroșat. Am răsturnat-o într-un bol (pentru a se râci mai repede) și am acoperit-o cu folie alimentară la suprafață, să nu se formeze pojghiță. Crema trebuie să ajungă la temperatura camerei, înainte de a ne apuca de montat tartele.
Am pus cam 2 linguri de cremă în fiecare lăcaș al tartelor. Eu am pus cu lingura, dar dacă aveți timp și chef, puteți folosi un poș. Mi-a rămas puțină cremă, nu am vrut să le încarc foarte tare, dar nu a fost nicio problemă, a fost mâncată înainte de a termina de montat. A, era să uit, opțional, dacă vă plac prăjiturile foarte însiropate, puteți însiropa blaturile cu câte 1-2 linguri de lapte. Eu nu le-am însiropat, vor absorbi din umiditatea cremei și va fi suficient pentru gustul nostru.
Decorul este după imaginație: eu am aruncat grăbită câteva felii de căpșune pe fiecare, am preparat gelatina conform instrucțiunilor de pe plic și am turnat câte 1-2 linguri peste fiecare tartă, pornind din mijloc și având grijă să acopere bine fructele. Astfel, fructele se păstrează perfect, nu se înmoaie și nu oxidează. Dacă veți consuma tartele imediat, puteți omite acest pas. Eu le-am lăsat la frigider peste noapte, să se întrepătrundă aromele, lucru pe care vi-l recomand și vouă.
La final, am presărat câțiva fulgi de ciocolată. Puteți orna și cu frișcă, se potrivește foarte bine!
După cum vă spuneam, am dat tartele la rece până a doua zi. Un desert răcoritor și lejer, care se potrivește sezonului! P.S. Vara o puteți lua pe scurtătură și să folosiți blaturi din comerț pentru a nu încinge cuptorul! Dar să nu mai spuneți la nimeni!
Poftă bună!