MINITARTE CU MERE CARAMELIZATE ȘI FRIȘCĂ

Îmi place să gătesc cu alimentele de sezon, iar acesta este sezonul merelor, gutuilor, perelor, dovlecilor, portocalelor, etc. Există nenumărate idei de deserturi și gustări fabuloase din ceea ce ne pune iarna la dispoziție. Nu zic că nu merg folosite și alte fructe, congelate sau din compot, dar zic să testați deserturile de sezon și să vă umpleți casele cu arome de iarnă!

Eu am ales varianta de mini tarte pentru că sunt aspectuoase și gata porționate, ca niște tortulețe care te îmbie să le deguști, însă puteți folosi și o formă mare cu diametrul de 18-20 cm (dar nu cu inel detașabil) pentru preparare.

Deși par muncite, vă asigur că este o rețetă simplă și rapidă, fără bătăi de cap, cu un ajutor de nădejde: făina Grania pentru prăjituri. Frișca este opțională, însă se potrivește de minune cu aceste tarte și zic să nu o săriți. Dar dacă nu vă place, tartele pot fi consumate și cu un glob de înghețată sau topping de sos caramel.

INGREDIENTE

  • Pentru merele caramelizate:
  • 4 mere curățate și feliate;

  • 6 linguri de zahăr brun;

  • 3 linguri de alune tocate/nuci;

  • 20 g unt;

  • Pentru aluat:
  • 100 g făină Grania pentru prăjituri;

  • 100 g zahăr;

  • 3 ouă;

  • O linguriță de extract de vanilie/1 plic de zahăr vanilat;

  • 1/2 de linguriță coajă rasă de portocală;

  • 2 linguri de ulei; (15 ml)

  • 4 g praf de copt;

  • Un praf de sare;

  • Pentru topping:
  • 400 ml smântână pentru frișcă;

  • 50 g zahăr pudră;

  • 2 linguri de alune tocate.

Am încins cuptorul la 200 de grade.
Am curățat și feliat merele, apoi am uns formele de tarte cu unt și am presărat, in fiecare, câte o lingură de zahăr brun. Am așezat merele în forme și am pus peste ele alune tocate, aprox. 1/2 de lingură pentru fiecare formă. Am dat merele la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, la 200 de grade.

Între timp, am pregătit aluatul: am mixat ouăle cu sarea, zahărul și vanilia până ce au crescut în volum, apoi am adăugat făina, praful de copt, uleiul și coaja de portocală, încorporându-le cu o spatulă pentru a păstra cât mai mult aer în compoziție.

Am scos tava cu tarte din cuptor, am redus temperatura la 180 de grade, am așteptat cam 5 minute să se răcorească formele, apoi am turnat aluat peste mere, împărțindu-l cât mai egal în forme.

Am dat din nou la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 20-25 de minute, până se rumenesc și trec testul scobitorii.
Am scos tava cu tarte, am așteptat cam 5 minute înainte să le răstorn pe platou (nu mai mult, caramelul se întărește și nu vor mai ieși frumos!), apoi am lăsat platoul deoparte aproximativ o oră, pentru ca tartele să ajungă la temperatura camerei.

Am mixat smântâna pentru frișcă (foarte rece!) cu zahărul pudră până am obținut o frișcă fermă, apoi am mutat frișca într-un poș și am decorat tartele. Peste frișcă am presărat alune tocate.

Tartele se păstrează la frigider până la servire și rezistă cam 2 zile, chiar 3, deși spun asta doar din ceea ce cred, la noi nu au rezistat atât!

Se potrivesc foarte bine pentru un desert de weekend, dar vor fi apreciate și la mese de sărbătoare pentru că sunt delicioase!

Poftă bună!

Lasă un răspuns