SOS CARAMEL

Sos caramel de casă, sos caramel pentru deserturi felurite: de la mere coapte la terciuri, orez cu lapte, înghețată, chec, negresă, cheesecake clătite, pancake, waffles sau chiar cafea sau capuccino. Este fix genul de topping gata în 15 minute pe care îl preparați în avans și îl păstrați săptămâni bune în borcan cu capac, la frigider, avându-l la îndemână oricând.

Nu are sens să cumpărați topping de caramel din comerț, atâta timp cât îl puteți pregăti chiar voi din 3 ingrediente simple: zahăr, unt și smântână pentru frișcă. Opțional, dacă sunteți fani caramel sărat, puteți adăuga și 1/2 de linguriță de sare în amestec. Din aceste ingrediente rezultă aproximativ 500 g de sos, având 44 kcal/porția de 10 g. (Aprox. o linguriță).

INGREDIENTE

  • 200 g zahăr;

  • 100 g unt 82% grăsime;

  • 200 ml smântână pentru frișcă;

INDICAȚII

  • Într-o crăticioară cu fundul mai gros am pus zahărul la topit. Din când în când, am scuturat crăticioara pentru a se topi uniform. Zahărul trebuie caramelizat doar cât să devină auriu, dacă îl ardeți acesta va fi amar.
  • După ce tot zahărul s-a topit am adăugat untul tăiat bucățele și l-am încorporat. (Atenție, stropește și există risc de arsuri!)
  • Imediat ce am omogenizat untul în zahărul topit am adăugat și smântâna lichidă. (Cu grijă, bolborosește și stropește!). Amestecul a devenit spumos, l-am lăsat încă 4 minute la fiert. Dacă vreți un sos caramel sărat, adăugați sarea împreună cu smântâna pentru frișcă.

    Imediat ce am oprit focul sosul a devenit cremos. L-am lăsat să se răcească în cratiță (cam 30 de minute), apoi l-am transferat într-un borcan și l-am lăsat fără capac până la răcirea completă.

După ce sosul de caramel s-a răcit complet am pus capacul borcanului și am dat la frigider. Rezistă foarte bine, puteți face chiar și porție dublă dacă vreți să fiți siguri că vă ajunge mai mult timp!

Primul desert pe care îl voi pregăti cu acest sos va fi extrem de simplu: felii de banană stropite cu caramel și servite cu frișcă! Delicios!

Poftă bună!

4 comentarii

Lasă un răspuns