NEGRESĂ DE POST CU GEM DE PRUNE, NUCI ȘI GLAZURĂ DE CIOCOLATĂ

Astăzi vă invit să testați cea mai cea negresă de post. Cu ingrediente exclusiv de origine vegetală, fără mixer, gata în 35-40 de minute! La cât e de bună, va intra direct în caietul vostru de rețete de păstrat.

Este rapidă și economică, atât de ciocolatoasă și de fragedă, că aproape uiți că e de post! Așadar, eu zic să nu mă credeți pe cuvânt și să o încercați.

Servings

10-12 porții

Prep time

5 minute

Cooking time

30 minute

Ingredientele necesare sunt simple și la îndemână, cu siguranță le aveți deja în casă:

  • 300 g făină;
  • 200 g gem; (eu am folosit 150 g gem de prune și 50 g gem de gutui)
  • 100 g zahăr; (sau după gust, în funcție de cât de dulce este gemul);
  • 100 ml ulei;
  • 200 ml apă minerală carbogazoasă;
  • 10 g praf de copt;
  • 1/2 linguriță de bicarbonat;
  • 1 lingură de extract de vanilie;
  • 1inguriță de esență de rom;
  • 2 linguri de cacao;
  • o mână de nuci mărunțite;
  • un praf de sare.

GLAZURĂ:

  • 80 g ciocolată neagră; (de post)
  • o lingură de apă;
  • 1 lingură de miere;
  • 1 lingură de ulei;
  • câteva picături de esență de rom;
  • alune mărunțite.

Am pus într-un bol toate ingredientele, într-o ordine aleatorie, însă vă recomand să puneți întâi uleiul cu gemul și zahărul, apoi să adăugați făina, praful de copt și bicarbonatul cernute, iar ulterior restul ingredientelor. (Nuca se adaugă după ce amestecați celelate ingrediente). Însă, dacă le puneți în ce ordine vreți, tot va ieși, vă garantez. Eu am făcut prăjitura asta cu Prâslea în brațe, mârâit, așa că vă mărturisesc sincer că nici făina nu am cernut-o. Dar voi să nu faceți ca mine!
Am omogenizat bine ingredientele (cu spatula, nu cu mixerul și nu mult, ci doar până sunt toate amestecate), am adăugat apoi nuca tocată grosier și am transferat compoziția într-o tavă termorezistentă, tapetată cu hârtie de copt. Ca idee, tava mea are cam 15×25 cm.
Am dat la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 35 de minute. Timpul poate varia, în funcție de cuptor, între 30 și 40 de minute. Prăjitura este gata când trece testul scobitorii.

Am scos prăjitura din tavă și am lăsat-o să se răcească pe un grătar. După ce s-a răcorit bine, într-o crăticioară am pus la foc mic ingredientele pentru glazură și le-am lăsat pe foc până ce s-a topit ciocolata. Am folosit ciocolată pentru deserturi (52% cacao) de la Lidl. Am pus glazura călduță peste negresă, apoi am presărat alune mărunțite.

Dacă nu vreți să glazurați negresa, o puteți pudra cu zahăr sau cu fulgi de cocos. Va fi delicioasă și așa!

Dacă nu țineți post, puteți încerca și negresa cu vișine.
Iar dacă țineți dietă, puteți încerca negresa low carb, fără făină și fără zahăr.

Sper să o testați, să vă placă și să o savurați în tihnă!

Lasă un răspuns