LIPII LA TIGAIE

Lipii, turte, pite, pâinici – le spuneți cum vreți voi. Se fac repede de tot, când nu aveți pâine, când vă apucă foamea și nu aveți chef să ieșiți după pâine, când vreți să vă răsfățați familia, când vă e poftă de pâine caldă sau când, pur și simplu, vreți să ungeți o lipie caldă cu ceva bun: zacuscă, gem, brânză, combinațiile sunt nelimitate.

Mie îmi plac tare mult, îmi amintesc de turtele făcute de mama Tia pe plita încinsă, din aluatul de pâine, în diminețile geroase ale vacanțelor de iarnă.

Servings

6 bucăți

Prep time

30 de minute

Cooking time

20 de minute

Pentru a pregăti aceste lipii aveți nevoie de:

  • 500 g de făină;
  • 150 ml de apă călduță;
  • 7 g de drojdie uscată;
  • 7 g de sare;
  • 2 linguri de ulei.

De când am mașina de pâine, frământ toate aluaturile cu ea. Așadar, am pus toate ingredientele în cuva mașinii de pâine, întâi apa, apoi restul și am lăsat pe programul de frământat aproximativ 15 minute.
După acest timp, am mutat aluatul într-un bol uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentară și l-am lăsat să crească pentru aproximativ 30-40 de minute. Îl puteți lăsa chiar și mai mult, dacă nu aveți timp să coaceți lipiile.
Sau coaceți 2-3, de poftă, iar restul aluatului îl transformați în blat pentru pizza.

În 30 de minute aluatul a crescut foarte mult. Am împărțit coca în 6 bucâți aproximativ egale, apoi am luat fiecare bucată și am întins-o cu făcălețul.

Am copt lipiile în tigaia grill, câte două. Le puteți coace și în tigaia obișnuită, însă, în cazul meu, tigaia grill este mai mare, coc lipiile mai repede și sunt mai aspectuoase, de la dungile cu care se rumenesc.

Am copt lipiile cam 2-3 minute pe fiecare parte, până ce au prins culoare.
Sunt atât de bune încât le pot mânca așa, goale sau cu un pahar de lapte bătut.

Rețeta se poate adapta și pentru picii în curs de diversificare, scoțând sarea din compoziție sau reducând-o corespunzător cu vârsta copilului.

Poftă bună!

6 comentarii

Lasă un răspuns