Cred că deja v-am obișnuit cu preferința mea către pâinea care nu necesită frământare. Am aproximativ doi ani de când coc pâine acasă, cu mici excepții. Experimentez destul de mult în privința aluaturilor, însă cea care îmi place, de departe, este pâinea fără frământare. Ingredientele doar se amestecă, nu trebuie să stau cu ochii pe ceas sau să fiu presată de timpii de dospire, pâinea are textură perfectă, coajă crocantă, miez cu găurele, se poate felia frumos, nu se fărâmițează nici a doua zi sau a treia zi. Vă mai spun? 😄
Mai bine studiați voi toate rețetele fără frământare aici.
În general, pregătesc aluatul seara și o coc dimineața, înainte sau după micul dejun, în funcție de cum ne trezim și ne organizăm.
În varianta de astăzi, pâinea are coaja mai crocantă, interiorul mai moale și mai pufos, iar gustul este mai bogat decât în cazul pâinilor fără frământare pregătite cu apă.
Are gust de pâine țărănească, de pâinea bunicii coaptă afară, în cuptorul cu lemne.
Nu vă temeți, alcoolul se evaporă în timpul gătirii, așa că veți putea conduce după ce o consumați. Dar, între noi fie vorba, în timp de pandemie, cât stăm în casă, nici nu știu dacă e o veste prea bună că se evaporă alcoolul. 😆
INGREDIENTE
500 g făină;
330 ml bere;
2 g drojdie uscata/ 5 g drojdie proaspătă;
10 g zahăr;
10 g sare.
INDICAȚII
- Am pus berea într-un bol încăpător, apoi am adăugat cele 2 grame de drojdie. (Este normal să facă spumă!). Am pus în bol făina, sarea și zahărul, am amestecat (fără a frământa), apoi, după ce s-au încorporat ingredientele și s-a format aluatul, am acoperit bolul cu folie alimentară și am lăsat aluatul să dospească, la temperatura camerei, aproximativ 14 ore.
- A doua zi, aluatul crescuse de se umpluse bolul.
Am pus o oala de fontă cu capac la cuptor, la 235 de grade. Între timp, m-am ocupat de aluat.
Am răsturnat aluatul pe un blat presărat cu făină, l-am întins cu palmele ușor înfăinate, apoi l-am împăturit stânga-dreapta, sus-jos, ca pe un plic (stretch and fold). I-am dat formă rotundă și l-am așezat pe hârtie de copt, să aștepte cuminte să se încingă oala. - Când oala s-a încins, am scos-o repede din cuptor, am pus pâinea în ea (cu tot cu hârtie de copt!), i-am pus capacul și am dat-o la cuptor, pentru 30 de minute, la 235 de grade.
După scurgerea celor 30 de minute, am luat capacul, am redus temperatura la 220 de grade și am lăsat pâinea să se rumenească pentru alte 20 de minute.
Cât de bine miroase…!
După coacere, am scos pâinea din oală și am lăsat-o să se răcească pe un grătar. Recomand sa nu rupeți/tăiați cât e fierbinte, deși tentația e mare pentru că se strică structura aluatului.
Veți auzi, în timp ce se răcește, cum pâinea trosnește ispititor. Așteptați măcar 40 de minute înainte de a o gusta.
Pâinea rezistă bine 3-4 zile, învelită în hârtie și/sau pungă.
Poftă bună!
Doar rumenire la 220? O durata estimativa?
20 de minute la 220 grade. Uitasem sa precizez, am adaugat! 🤗