CHEC SĂRAT CU CE AVEȚI PRIN FRIGIDER

Pe site găsiți mai multe rețete de chec/brioșe aperitiv, dar cea de astăzi este diferită: eu vă dau o bază pentru chec, iar voi stabiliți ce ingrediente vreți să adăugați, păstrând proporțiile pe care le vom stabili. Sună bine?
Altfel spus, este o rețetă despre cum să dați un gust nou și apetisant alimentelor pe care altfel, cel mai probabil, nu le-ați mai fi consumat.

Așadar pentru bază ne trebuie: ouă, făină, lapte și unt, iar restul e la liberă alegere. Eu am folosit: cașcaval, bacon, carnați sticks, ardei roșu, ceapă verde și nuci.

INGREDIENTE BAZĂ

  • 5 ouă

  • 280 g făină;

  • 150 ml lapte;

  • 40 ml unt topit/ulei

  • 1 plic praf de copt;

  • Sare și piper, după gust.

  • INGREDIENTE UMPLUTURĂ
  • 100 g cașcaval ras sau tocat mărunt;

  • 50 g cremă de brânză;

  • 150 g mezel (bacon și cârnați sticks)

  • 1/2 de ardei roșu tăiat cubulețe;

  • 1 ceapă verde;

  • 30 g nuci.

INDICAȚII

  • Am tăiat mărunt toate ingredientele pentru umplutură. Nu sunteți ținuți să folosiți ce am folosit eu, dar respectați, cu aproximație, cantitățile și proporțiile. Adică, în loc de cașcaval puteți pune urdă, cheddar, telemea, mozzarella gourmet, caș, brânză cu mucegai, etc. În loc de bacon și cârnați puteți pune resturi de friptură, piept de pui, șuncă sau puteți renunța cu totul la carne și să o înlocuiți cu 100 g de porumb sau mazăre fiartă, ouă fierte, etc. Legumele sunt la alegere și ele, dar nu folosiți dintre cele zemoase: puteți pune chiar și gogoșari sau castraveți murați, broccoli gătit sau măsline. Crema de brânză se poate înlocui cu iaurt grecesc sau smântână acrișoară. Nucile sunt opționale, nouă ne plac în cam toate combinațiile!

    Eu nu am adăugat sare sau piper, întrucât atât cașcavalul, crema de brânză, cât și mezelurile conțineau deja sare, respectiv condimente. Las și acest aspect la aprecierea voastră.

    Ați prins ideea, puneți ce vă place!

    Revenind la rețetă, am amestecat (cu un tel) ouăle, untul, făina, laptele și praful de copt, am adăugat restul ingredientelor, am amestecat din nou (cu o spatulă, de data aceasta!), apoi am pus amestecul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

    Am copt checul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 60 de minute. (Până trece testul scobitorii).

    Din cauza umpluturii este posibil să crape la copt, însă nu vă faceți griji, va fi delicios, iar după răcire se va felia frumos.

După coacere, am scos checul din formă și l-am lăsat să se răcească în voie, pe un grătar de bucătărie, înainte de a-l felia.

Îl puteți păstra la frigider, în folie alimentară sau casoletă, timp de 3-4 zile.

Îl puteți servi la micul dejun, îl puteți așeza pe platourile de aperitiv la zilele de sărbătoare, îl puteți servi chiar și la o cină rapidă, lângă salată proaspătă, merge luat la pachet, la picnic, în excursii și, cel mai important, îl puteți face cu ce aveți la îndemână, după chef și inspirație.

Poftă bună!

3 comentarii

  1. Dragă Mami, mulțumesc mult pentru rețetă. E aproape ajun de Anul Nou și voiam să fac un chec aperitiv, că m-am „îndulcit” destul în perioada de Crăciun și de post-Crăciun. Am găsit rețeta ta, care mi s-a părut cea mai accesibilă cu ce aveam prin casă. Am înlocuit câteva ingrediente, adică am pus mozzarela, cârnați afumați și șuncă, smântână, dar am respectat cantitățile din rețetă și a ieșit foarte bun. Cred că de acum am să fac rețeta ta ori de câte ori vreau să fac un chec aperitiv. Mulțumesc încă o dată.
    Doresc ca bunul Dumnezeu să-ți dea un an nou binecuvântat și fericit.

Lasă un răspuns