Nu știu dacă îmi va ajunge viața asta să vă arăt toate rețetele de pâine pe care le testez și care rămân la loc de cinste în bucătăria mea. Astăzi vă prezint o rețetă de pâine cu iz mediteranean, cu ierburi aromatice, semințe, fibre naturale și cea mai bună făină pentru pâine: Pambac tip 650.

Nu vă trebuie cine știe ce tehnică de preparare, secretul este în combinația de ingrediente, iar gustul este senzațional. Dacă adăugăm că este o pâine sănătoasă și sățioasă, putem spune că am găsit formula ideală!
INGREDIENTE
500 g făină Pambac tip 650;
150 g făină integrală;
380 ml apă călduță;
10 g drojdie uscată;
2 linguri semințe de dovleac;
1 lingură semințe de in;
1 lingură tărâțe de psyllium;
1 lingură tărâțe de ovăz;
10 g sare;
1 lingură verdețuri mediteraneene;
2 linguri ulei de măsline.
Am pus ingredientele în cuva mașinii de pâine: întâi lichidele, apoi solidele, iar semințele în compartimentul special.
Am lăsat mașina să frământe în voie, conform programului. Aluatul poate fi frământat și manual sau cu ajutorul robotului de bucătărie. Aluatul trebuie să fie moale, dar foarte elastic și nelipicios. În caz de nevoie, mai adăugați făină, dar nu mai mult de 50-60 g. Am răsturnat aluatul frământat într-un bol uns cu ulei, apoi l-am lăsat să crească în jur de o oră, până și-a dublat volumul.
După dospire am pus aluatul pe planșeta de lucru, l-am întins (stretch), l-am pliat sus-jos, stânga-dreapta (fold), apoi i-am dat forma de bilă (shape), l-am transferat pe hârtie de copt și l-am crestat.
Cu ajutorul hârtiei de copt, l-am transferat înapoi în bol, unde l-am lăsat să dospească acoperit încă vreo 45 de minute.
Am mutat pâinea (cu tot cu hârtie de copt) pe tavă, apoi am copt-o pentru 30 de minute în cuptorul preîncălzit, la 210 grade.
După coacere am lăsat pâinea să se răcească pe un grătar de bucătărie. Se feliază foarte frumos, are coaja subțire și crocantă, iar miezul este pufos și aromat!

Merge perfect cu salata de vinete sau hummus, fiind ideală pentru mesele lejere de vară!
Poftă bună!