TORT DE MĂMĂLIGĂ

Ei bine, îi spunem tort, dar nu e dulce. Acest preparat este cunoscut și sub numele de “taci și-nghite” sau mămăligă în pături. Este o mâncare sățioasă, consistentă și autentică. Are gustul de acasă, absolut inconfundabil. Și e făcută cu mălai Pambac, autentic românesc, din porumb autohton. Pambac a fost înființată în 1968, la Bacău, având tradiție în morărit și panificație, produce cu respect și grijă pentru consumatori. Gama de produse Pambac o puteți găsi aici.

Practic, este o mămăligă cu brânză, ceva afumătură și ou. Cred că fiecare gospodină are propria ei variantă, așadar astăzi vă prezint rețeta mea de tort de mămăligă:

INGREDIENTE

  • 700 ml lapte;

  • 200 g mălai Pambac;

  • 250 g brânză proaspătă;

  • 200 g iaurt grecesc/smântână;

  • 100 g afumătură;

  • 3 ouă;

  • 100 g brânză cheddar;

  • 25 g unt.

Am pus laptele pe foc, iar când s-a apropiat de fierbere am turnat mălaiul în ploaie și am amestecat cu un tel. Avem nevoie de o mămăligă molicică, nu vârtoasă! În funcție de brânzeturile folosite, decideți dacă este nevoie sau nu de sare.
Am lăsat mămăliga să se răcorească puțin și m-am ocupat de umplutura de brânză: am amestecat iaurtul cu brânza proaspătă și 50 g de brânză cheddar.

Am uns o formă rotundă (detașabilă) de tort (18 cm diametru) cu unt, apoi am format straturile “tortului” (de jos în sus): mămăligă, brânză, afumătură (eu am folosit un cârnat afumat de mangaliță), mămăligă, brânză, afumătură, mămăligă. În ultimul strat am format 3 adâncituri în care am spart ouăle, apoi am acoperit totul cu cheddar ras.

Am dat tortul la cuptor, la 200 de grade, pentru aproximativ 30 de minute, până s-a rumenit frumos. Nici nu vă pot descrie cum mirosea bucătăria…!

După coacere, am lăsat tortul să se răcească în formă vreo 15 minute, este foarte fierbinte și nu își va păstra ținuta (nu veți scoate felii frumoase) dacă nu respectați acest pas.

Mămăliga în straturi se servește caldă (dar e foarte bună și rece!), alături de un extratopping de iaurt sau smântână, după pofte și ispite!

Poftă bună!

Un comentariu

Lasă un răspuns