PÂINE CU MĂSLINE (FĂRĂ FRĂMÂNTARE)

Dacă și vouă vă zboară gândul la vacanță ca și mie, vă poftesc să testați o nouă rețetă de pâine fără frământare, de data aceasta cu iz mediteranean: pâine cu măsline, cu doar 2 grame de drojdie, fără frământare și fără bătăi de cap!

Trebuie doar să amestecați seara toate ingredientele, să o lăsați să dospească lent peste noapte, iar dimineața coaceți o pâine delicioasă, cu coaja rumenă și crocantă, iar miezul pufos și plin de găurele!

Pentru această rețetă am folosit făină tip 650 de la Pambac. Făina tip 650 este o făină puțin procesată, având un conținut mai mare de proteine, necesare pentru dezvoltarea rețelei de gluten, astfel că se potrivește perfect pentru aluaturi de pâine, pizza și alte produse de panificație (chifle, turte, foccacia, lipii, etc). Dacă nu aveți în casă făină tip 650, puteți folosi și 000, însă țineți cont data viitoare când mergeți la cumpărături și adăugați în coș făină tip 650 de la Pambac, ideală pentru produse de panificație! Un aluat reușit înseamnă să aveți grijă la astfel de detalii!

INGREDIENTE

  • 450 g + 50 g făină tip 650 Pambac;

  • 2 g drojdie;

  • 350 ml apă călduță;

  • 8 g sare;

  • 50 g măsline feliate.

Într-un bol încăpător am pus 450 g de făină (restul de 50 g îl vom folosi pentru modelarea aluatului) și cele 2 g de drojdie. Am amestecat cu o furculiță, am adăugat sarea și am amestecat din nou. Astfel, vă asigurați că sarea nu oprește acțiunea drojdiei și este distribuită uniform în aluat.
Am adăugat apa și măslinele feliate, apoi am amestecat până ce aluatul s-a omogenizat și s-a desprins de pe marginile bolului. Atât. Nu frâmântăm deloc. Am acoperit bolul cu folie alimentară și l-am lăsat să dospească la temperatura camerei pentru 12 ore. Îl puteți lăsa între 10 și 16 ore, în funcție de cum vă faceți programul.

Până a doua zi, aluatul crește foarte frumos. Dimineață, am pus o oală cu capac în cuptor (vă recomand să folosiți de fontă, dacă aveți) și l-am încălzit la 235 de grade.
Cât s-a încălzit cuptorul, am presărat făină pe un blat, am răsturnat aluatul, apoi am presărat făină și pe aluat. Am întins aluatul cu palmele (stretch), apoi l-am pliat ‭stânga-dreapta, sus-jos (fold), i-am dat formă rotundă (shape) și l-am mutat pe o hârtie de copt, care mă va ajuta să îl mut în oala încinsă. Manevrele stretch-fold-shape sunt specifice aluaturilor de brutărie și crează interiorul aerat (găurelele), precum și elasticitatea aluatului.

Am mutat aluatul cu ajutorul hârtiei de copt în oala încinsă, am pus înapoi capacul și am dat pâinea la cuptor, la 235 de grade, pentru 30 de minute.

Am luat capacul și am lăsat pâinea să se rumenească pentru alte 15 minute. În funcție de cuptor, puteți lăsa chiar și 20. Pâinea este gata când, ciocănită pe fund, sună a gol.
Am scos pâinea și am lăsat-o la răcit pe un grătar. Pâinea caldă nu se acoperă, nu se taie, nu se stropește! Coaja se mai înmoaie pe măsură ce pâinea se răcește.

Pâinea se poate păstra pentru 4-5 zile, în pungă de hârtie sau plastic.

Poftă bună!

Lasă un răspuns