PRĂJITURĂ RĂSTURNATĂ CU CAISE, ZAHĂR ARS ȘI MARȚIPAN

Autor: Lenuța Petrișor, Sântana, Arad

Se alege o formă pentru cuptor, diametru 20 cm, 7 cm înălţime, fără pereţi detaşabili. De ce toate astea? –  deoarece vom carameliza zahăr, se va forma un sirop şi va curge în cuptor dacă pereţii sunt detaşabili şi, de asemenea, având şi caise, şi blatul care va creşte, ne trebuie şi înălţime la tavă . Se face probă cu caisele, câte intră în tavă, la mine au fost 680 g şi ca număr 14 bucăţi.

Începem prin caramelizarea a 175 g zahar alb, atenţie să nu vă ardeţi (caramel sec, fără apă).

Imediat ce a fost gata caramelul, am îmbracat tava pregătită, fundul şi pereţii acesteia cu caramelul. O lăsăm la o parte să se răcească.

Cuptorul se poneşte la 180˚C cu ventilaţie.

Caisele (în prealabil spălate şi uscate) se taie pe jumate şi în fiecare caisă se introduce o bilă de marţipan de 8g (marţipan cu minim 60% migdale). Se aranjează frumos în tava cu caramelul, peste fiecare caisă se pune o bucăţică ( fulgi) de unt şi se introduce la cuptorul încălzit la 180˚C pentru 25 minute.

În timpul cât caisele au stat la cuptor, am pregătit un pandişpan simplu cu vanilie: în cuva robotului am pus 3 ouă întregi, 90 g zahăr alb, un praf de sare şi conţinutul unei jumătăţi de păstăi de vanilie. Le-am bătut pentru 15 minute, am adăugat  90g făină şi am amestecat uşor cu o spatulă să se încorporeze.

Cu grijă scoatem tava din cuptor şi turnăm uşor peste aluatul,reintroducem tava la cuptor pentru încă 25 de minute.

Când blatul este copt, se scoate tava din cuptor, se desprinde uşor cu lama unui cuţit blatul de pereţii tăvii. Nu se lasă la răcit deoarece riscăm sa nu mai scoatem caisele cu sosul, ci totul se va solidifica.

Cu un platou pregătit, procedăm la răsturnarea prăjiturii. Atenţie să nu vă ardeţi, tava fiind fierbinte şi de asemenea siropul care va curge să însiropeze blatul e super fierbinte. Dacă vă rămân caise încăpăţânate  pe fundul tăvii, puneţi tava puţin pe aragaz, cât să se topească iar zahărul, cu grijă să nu vă ardeţi.

Pentru luciu, eu am încălzit puţin gem de caise şi am pensulat fiecare caisă şi lateralele prăjiturii şi pentru laterale am folosit fulgi fini de migdale.  Un deliiiiiciiiiu !!

Eu am servit cu îngheţată de vanilie homemade dată prin fulgi crocanţi pailleté feuilletine şi un moţ de frişcă.

Lasă un răspuns