PÂINE FĂRĂ FRĂMÂNTARE CU NUCI ȘI MERIȘOARE

Am adunat pe blog o adevărată colecție de produse de panificație fără frământare: diverse variante de pâine, chifle, focaccia. Ei bine, rețeta de astăzi este o pâine pentru mic dejun sau gustări, ea în sine poate reprezenta o gustare sau o puteți servi cu cremă de brânză și afine, unt și miere, unt de arahide și gem, cremă de ciocolată și banane, voi stabiliți detaliile, eu vă las minunata rețetă.

Eu am văzut o poză pe pinterest a acestei pâini și nu am avut liniște până nu am adaptat rețeta. Și da, într-adevăr, nu mi-a înșelat deloc așteptările: e demențială!

INGREDIENTE

  • 350 g fâină;

  • 250 ml apă;

  • 6 g sare;

  • 1 lingurâ miere (opțional);

  • 30 g nuci;

  • 30 g merișoare;

  • 2 g drojdie uscată/ 5 g drojdie proaspătă.

INDICAȚII

  • Am pregătit de seara aluatul, adică am amestecat toate ingredientele într-un bol, cu ajutorul unei spatule, FĂRĂ A FRĂMÂNTA DELOC.
    Am acoperit cu folie de plastic și am lăsat aluatul să dospească, la temperatura camerei, pentru aproximativ 12 ore. (O puteți lăsa, fără griji, și 16 ore.)
    A doua zi, am pus o oală de fontă la încins, în cuptor, la 230 de grade.
    Între timp, am înfăinat un blat, am răsturnat aluatul, am presărat făină și peste el, apoi l-am întins (stretch), l-am împachetat stânga-dreapta, sus-jos (fold), apoi i-am dat forma rotundă (shape). Stretch, fold si shape sunt manevre de brutărie care conferă aluatului textură și ținută.
    Am pus pâinea formată pe hârtie de copt.
    După ce s-a încins oala, am scos-o rapid din cuptor, am așezat pâinea în ea și am copt-o 30 de minute cu capac și 20 fără, la 230 de grade.
  • După coacere, am lăsat pâinea să se răcească, pe un grătar pentru prăjituri.

    Pâinea se păstrează, la tenperatura camerei, pentru 3-4 zile, în pungă de plastic sau, preferabil, de hârtie.

Gata, acum aveți ingredientul perfect pentru mic-dejunuri rapide, hrănitoare și delicioase!

Poftă bună!

Lasă un răspuns