PÂINE RAPIDĂ DE CASĂ

Știți că avem o colecție mărișoară de pâine fără frământare din care puteți alege, dar ce facem când uităm să pregătim aluatul de seara? Ei bine, fie nu mâncăm pâine, fie facem o pâine rapidă de casă.

Această pâine este cvasifrământată, coaptă în vas de fontă, cu coaja rumenă și miezul moale. Este gata în mai puțin de 3 ore, cu tot cu copt, și se potrivește și pentru sandvișuri ori pentru prăjit.

INGREDIENTE

  • 360 g făină, tip 650;

  • 280 ml apă;

  • 8 g drojdie uscată;

  • 8 g sare.

Am pus ingredientele în cuva mașinii de pâine pentru a frământa: apa călduță, drojdia, făina și apoi sarea. Am frământat aluatul vreo 10 minute, nu mai mult. Ideea este, indiferent dacă îl frământați de mână sau cu vreun gadget de bucătărie, să vă opriți când se adună de pe pereții vasului. Aluatul este unul cu hidratare mare, lipicios, nu se va aduna neted într-o bilă. Fix așa îl vrem, nu adăugați făină! Rețeaua de gluten se va forma în timpul dospirii.
Așadar, presărați un bol cu făină, puneți aluatul, presărați din nou făină și lăsați-l să crească până își triplează volumul. (La mine a durat cam o oră și un sfert).

Presărați apoi un blat cu făină, răsturnați aluatul și întindeți-l, cu palmele înfăinate, în formă de dreptunghi. Ajutați-vă cu făină, în caz de nevoie. Pliați marginile stânga-dreapta, sus-jos, apoi adunati colțurile și dați formă de bilă. (Sper să vă ajute pozele). Aceste manevre sunt specifice aluaturilor de pâine: streching-folding-shaping.

Luați o hârtie de copt, mutați aluatul cu pliurile în jos pe hârtie, apoi puneți aluatul (cu tot cu hârtie) înapoi în bol pentru a doua dospire. (În jur de 30 de minute). Hârtia de copt vă va ajuta să mutați aluatul în oala în care veți coace pâinea. Cât timp pâinea dospește, puneți o oală cu capac (preferabil de fontă) la încins în cuptor, la 230 de grade pentru minimum 20 de minute.

După ce pâinea a dospit, iar oala s-a încins, scoateți oala din cuptor, puneți rapid pâinea în ea, acoperiți cu capacul încins și dați la cuptor pentru 30 de minute. După cele 30 de minute, luați capacul și lăsați pâinea să se mai rumenească 15-20 de minute, în funcție de cum vă place.

După coacere, lăsați pâinea să se răcorească pe un grătar de bucătărie și abia după ce s-a răcit o puteți tăia. Cât este fierbinte, pâinea are coaja tare, dar se înmoaie pe măsură ce se răcește. Nu acoperiți, nu stropiți pâinea, coaja devine cauciucată în cazul unor astfel de manevre. În general, vă rog, nu acoperiți și nu stropiți pâinea caldă, nu faceți decât să distrugeți aluatul și să îl faceți indigest!

După 20-30 de minute după coacere pâinea se poate tăia/rupe și mânca. Așa-i, că nu e greu?

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *