Pâinea pentru sandvișuri, pâinea pe care o mâncăm cu pate, icre, salată de vinete și alte tartinabile îmi place să fie pufoasă, să pot tăia felii subțiri și să își păstreze consistența măcar vreo 3 zile. Și dacă tot este făcută în casă, este musai să fie sănătoasă și hrănitoare.

De aceea, pâinea pe care v-o prezint azi este făcută cu făină albă tip 650 Pambac și făină integrală, lapte, unt, fulgi de ovăz și un mix din semințele noastre preferate. Se face ușor, are coaja subțire și miezul pufos, este foarte gustoasă, se comportă frumos și în prăjitorul de pâine, așa că trebuie să o testați și voi! Aici găsiți și alte rețete de pâine cu făină Pambac.

INGREDIENTE
300 g făină Pambac tip 650;
150 g făină integrală;
300 ml lapte călduț;
60 g unt topit;
10 g sare;
8 g drojdie uscată;
1 lingură semințe de chia;
1 lingură semințe de floarea soarelui;
1 lingură semințe de susan;
1 lingură semințe de dovleac;
30 g fulgi de ovăz;
1 linguriță miere;
1 ou, semințe de dovleac și fulgi de ovăz pentru decor.
Am pus ingredientele în cuva mașinii de pâine, în următoarea ordine: laptele călduț, untul topit, mierea, drojdia, fulgii de ovăz, făina integrală, făina tip 650 Pambac și sarea. Semințele le-am pus în compartimentul special. Am frământat aluatul la mașină vreo 20-25 de minute. Aluatul poate fi frământat, la fel de bine, și manual sau la robot.
Am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să crească pentru 45 de minute, până ce și-a dublat volumul. În funcție de temperatura din bucătărie, dospirea poate dura până la 90 de minute.
Am răsturnat aluatul pe planșeta de lucru, l-am întins (cu mâna, se lucrează excelent cu acest aluat), apoi l-am rulat strâns și l-am pus într-o tavă de cozonac, tapetată cu hârtie de copt, cu lipitura în jos, pentru alte 45 de minute.
Am încălzit cuptorul la 180 de grade (cu ventilație). Am uns pâinea cu ou bătut, am presărat deasupra fulgi de ovăz și semințe de dovleac, apoi am copt-o pentru 30 de minute. După coacere, pâinea trebuie lăsată la răcorit, pe un grătar de prăjituri, minimum 30 de minute înainte de feliere. Și ce felii subțiri se pot scoate, ideale pentru sandwich-uri delicioase!
Vă garantez că se păstrează pufoasă și ușor de feliat minimum 3 zile. După cele 3, nu mai știu să vă spun pentru că nu apucă mai mult la noi, dar aș miza că rămâne aproape la fel. (Un pic sfărâmicioasă după ziua 2).
Pâinea se poate congela, gata feliată, dacă veți constata că ați făcut prea multă sau o puteți transforma în frigănele, pesmet sau crutoane de casă. V-am povestit că urăsc risipa alimentară și am învățat că este necesară o minimă organizare și planificare pentru a nu arunca mâncare, motiv pentru care vă sfătuiesc să cumpărați cumpătat, în limita nevoilor, să nu aruncați mâncare și să fiți inventivi, reciclând resturile în preparate noi, gustoase și apetisante!

Poftă bună!