PÂINE PUFOASĂ CU BRÂNZĂ CHEDDAR

O putem numi pâine sau le putem numi chifle, întrucât am format bile de aluat pe care le-am pus în tavă, una lângă alta, pentru a obține efectul de “pull apart bread”, adică o pâine ce nu are nevoie să fie feliată, întrucât se desface în chifle minunate.

Este o pâine atât de gustoasă, încât poate reprezenta ea însăși o gustare, un fel de corn “sărat”. Eu am folosit chiflele pentru sandwich-uri, însă una am mâncat-o goală pentru că am zis să gust să văd cum au ieșit, și nu m-am mai putut opri. Delicioase, pe cuvânt!

Și de această dată am folosit făina Pambac, tip 650, pentru un aluat fără cusur! V-o recomand și vouă, îi veți rămâne fideli!

INGREDIENTE

  • 400 g făină Pambac, tip 650;

  • 180 ml lapte;

  • 70 g unt moale;

  • 1 ou;

  • 8 g drojdie uscată;

  • 35 g zahăr;

  • 7 g sare;

  • 50 g cheddar portocaliu;

  • 1 gălbenuș de ou și semințe pentru uns.

Am pus în cuva mașinii de pâine laptele călduț, zahărul și drojdia. Am lăsat cam 5 minute să se activeze drojdia, apoi am pus oul, untul la temperatura camerei, făina, sarea și brânza rasă.

Am setat mașina pe programul de frământat pentru aproximativ 25 de minute. Aluatul poate fi frământat și manual sau la robot. 

Am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentară și l-am lăsat la dospit pentru aproximativ o oră, până și-a dublat volumul. 
Pentru chifle egale, am cântărit aluatul: 809 g. Așadar, am format 10 bile de aluat, a câte 80 g, cu ajutorul cântarului de bucătărie.


Am tapetat o tavă de cozonac cu hârtie de copt și am așezat chiflele, pe două rânduri, una lângă alta. Am acoperit tava cu folie alimentară și am lăsat chiflele să dospească aproximativ o oră. Ele au crescut mult în volum.

Am încins cuptorul la 180 de grade, cu ventilație. Am uns pâinea cu ou bătut și am presărat deasupra susan alb si negru și semințe de floarea soarelui.
Am copt pâinea cam 25 de minute. Dacă se rumenește prea tare deasupra în timpul coacerii, o puteți acoperi cu o bucată de hârtie de copt.

Pâinea este aromată de la cheddar, foarte pufoasă și cu miez care se desface în pale, ca la cozonac! Se păstrează bine pentru aproximativ 3 zile. Știu asta în teorie pentru că la noi abia dacă apucă a doua zi!

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *