PÂINE TURCEASCĂ FĂRĂ FRĂMÂNTARE

Pâinea turcească, un fel de lipie coaptă la cuptor, este super pufoasă și delicioasă. Ea poate fi servită ca atare, alături de hummus, salata de vinete, fasole bătută și alte “tartinabile” sau folosită pe post de pâine pentru sandwich-uri gustoase.

Se face repede, nu necesită frământare și o să vă placă garantat! Fiind un aluat fără frământare și destul de subțirel, am folosit făina Pambac tip 000, pentru a obține o pâine aerată și pufoasă. Este bună și făina tip 650 sau integrală la această rețetă, dar rezultatul va fi mai dens, mai puțin aerat.

INGREDIENTE

  • 250 g făină Pambac tip 000;

  • 200 ml apă călduță;

  • 2 linguri de ulei de măsline;

  • 1 linguriță de zahăr;

  • 5 g drojdie;

  • 1 lingură semințe de negrilică și/sau susan;

  • 5 g sare.

Am pus toate ingredientele într-un bol (o singură lingură de ulei din cele două), am amestecat bine cu o furculiță, am acoperit bolul și am lăsat aluatul la dospit pentru aproximativ 90 de minute.

După cele 90 de minute aluatul a crescut frumos, l-am răsturnat pe o planșetă de lucru presărată bine cu făină, apoi l-am presărat și pe el din abundență.

Cu ajutorul palmelor i-am dat formă aproximativ dreptunghiulară și l-am transferat în tava în care urma să îl coc, pe hârtie de copt. Am acoperit aluatul și l-am lăsat să dospească în tavă încă 45 de minute.

Între timp, am încins cuptorul la 220 de grade.

După cea de-a doua dospire, am uns aluatul cu ulei de măsline, am trasat liniile specifice de segmentare a pâinii (cu degetele sau cu coada unei linguri) și am presărat deasupra semințe de negrilică și susan.

Am copt pâinea pentru fix 12 minute. În funcție de cuptor, timpul de coacere poate varia între 12 și 15 minute.

După coacere, am lăsat pâinea la răcorit pe un grătar. Partea aceasta este valabilă la orice pâine. Pâinea nu se acoperă, nu se stropește și nu se lasă la răcit în tavă. Aluatul poate face condens, structura acestuia se modifică, iar rezultatul va fi nesatisfăcător.

Când vreți o pâine de casă, care să nu necesite prea multe manevre, timp ori pricepere, testați lipia asta turcească, este atât de bunăăă!!!

Poftă bună!

Lasă un răspuns