ARDEI COPȚI LA BORCAN (PENTRU IARNĂ)

Tot din categoria conserve și tot o rețetă simplă de tot: vă prezint astăzi cea mai simplă metodă de conservare a ardeilor copți pentru a vă putea bucura, chiar și în toiul iernii, de salată de ardei copți, tocăniță de ardei copți, sosuri pentru paste sau ghiveci. Bineînțeles, ardeii se pot coace și se pot depozita în congelator, în punguțe speciale, dar dacă nu aveți suficient spațiu, varianta “la borcan” este la fel de bună și se conservă foarte bine pentru minimum un an.

Vă garantez că variantele pe care le găsiți pe rafturile supermarketurilor nu sunt la fel de gustoase ca varianta pe care v-o propun azi. Aviz celor care vor spune că este o muncă inutilă, atât timp cât se găsesc ardei copți la borcan “de cumpărat”.
Mai mult, rețeta mea nu conține zahăr, sare sau conservanți, așa că este perfectă pentru a oferi și copiilor, iar efortul depus pentru preparare este minim.

INGREDIENTE (2 borcane 400 ml)

  • 8-10 ardei kapia.

Am copt ardeii, i-am curățat de pieliță, cotoare și semințe, apoi i-am pus într-un vas cu tot cu sucul lăsat de aceștia.

Coaceți ardeii cum vă este comod: pe jar, pe plită sau la cuptor. Știu că sunt voci care spun că ardeii copți în cuptor nu sunt gustoși, dar eu le contrazic vehement. Este o metodâ rapidă, cu efort minim, fără fum și griji. Puneți ardeii în tavă, pe hârtie de copt, în cuptorul încins la 220 de grade pentru 30-45 de minute, întorcându-i o dată, pe la jumătatea timpului, apoi îi scoateți și îi acoperiți cu un prosop curat până se răcoresc puțin, cât să îi puteți curăța.
Un lucru e foarte important: nu spălați ardeii copți, ci doar vă uneziți mâinile pentru a aduna pielița și semințele, astfel nu veți pierde din savoarea lor.

Am așezat ardeii în două borcane spălate și sterilizate cum v-am povestit aici. Mi-au rămas câteva fâșii, cât pentru o salată micuță. Dacă nu vreți să îi folosiți, îi puteți pune în pungă, la congelator.

Am pus capacele borcanelor, apoi le-am fiert, într-o oală încăpătoare, pe fundul căreia am pus un șervet gros, pentru o oră. (Procedura bain marie). Peste borcane am așezat o bucată de hârtie de copt, cu rolul de capac, astfel încât aburul să se păstreze.
Alternativa ar fi să dați borcanele la cuptor, la 120 de grade, pentru vreo 90 de minute, dacă vă este teamă de fierbere, deși vă spun că este mai ușoară și mai sigură prima metodă, odată ce ați înțeles mecanismul.
După fierbere, am stins focul și am lăsat borcanele să se răcească de tot, fără a umbla la ele, fix în apa în care au fiert.

După ce s-au răcit, le-am etichetat și le-am transferat în cămară, unde își vor aștepta cuminți rândul să fie folosite.

Cum vi se pare? Încercați?

Un comentariu

Lasă un răspuns