PATEURI CU URDĂ ȘI CAȘCAVAL

Căutam o idee pentru a folosi niște urdă pe care o tot mutam prin frigider (aici găsiți și alte rețete cu urdă) și am dat peste pateurile mele rapide. Zis și făcut: foi de plăcintă, urdă, cașcaval,p pătrunjel, unt/ulei și un gălbenuș de ou! Opțional, ceva semințe pentru decor!

Vestea și mai bună? Nu doar că se fac rapid, dar imediat după asamblare pot fi congelate și coapte la nevoie. Pot sta congelate până la 3 luni, iar când vă hotărâți să le coaceți, le ungeți cu gălbenuș, presărați semințe (dacă vreți!) și le băgați la congelator. Nu au nevoie să fie decongelate! Așadar, eu am făcut porție dublă: jumătate le-am copt, jumătate le-am congelat.

INGREDIENTE (12 bucăți)

  • 8 foi de plăcintă;

  • 250 g urdă;

  • 100 g cașcaval sau mozzarella;

  • 1/4 legătură de pătrunjel;

  • 2-3 linguri de unt topit/ulei;

  • 1 gălbenuș de ou;

  • Mix de semințe pentru decor, opțional.


Pentru umplutură, am amestecat urda cu cașcavalul ras, pătrunjelul tocat mărunt și un praf de sare. Gustați și reglați după plac! Puteți înlocui pătrunjelul cu mărar sau mix de pătrunjel și mărar.

Am folosit câte două foi de plăcintă, unse între ele cu unt topit: am tăiat foile în 3, pe verticală, obținând 3 fâșii.

La baza fiecărei fâșii am pus câte o lingură bună de umplutură, apoi am împachetat pateurile sub formă de triunghiuri, sigilând bine capetele.

Între timp, am încins cuptorul la 200 de grade. După cum vă spuneam, am copt doar 6 pateuri. Celelalte 6 le-am așezat pe o tavă, le-am acoperit cu folie alimentară și le-am pus la congelator.

Pe restul pateurilor le-am uns cu gălbenuș de ou, am presărat peste ele semințe și le-am copt cam 25 de minute, până s-au rumenit bine.

Pentru eficiență, le puteți “împacheta” și le puteți ține la frigider până a doua zi, urmând a le unge cu gălbenuș doar înainte de coacere și de a savura pateuri proaspăt coapte la micul dejun.

Vă spun din experiență: noi le-am servit la mic dejun și au fost foarte apreciate, chiar și de “haterii” de urdă.

Poftă bună!

Lasă un răspuns