TORT DE MERE

Nu știu de ce asociez acest desert cu sezonul rece, având în vedere că este lejer și fresh se poate servi, fără probleme, și vara, dar pentru mine tortul de mere se face toamna! Sau iarna, că, uitându-mă la el, îl văd cum se și cere pe masa de sărbători, înzorzonat în frișcă, de parcă ar fi acoperit de zăpadă!

Voi îl faceți când vreți, promit că nu veți petrece mult timp migălind, iar rezultatul este demn de mese festive sau zile obișnuite, în care aveți poftă de ceva bun!

Mie îmi place mult tare, este aromat și pare mult mai “muncit” decât este de fapt! Așadar, fie că îl pregătiți pentru weekend, fie pentru ocazii speciale, vă promit că nu aveți cum să dați greș cu tortul acesta!

INGREDIENTE (cratita cu diametrul de 25 cm)

  • Pentru mere:
  • 7 mere curățate de coajă și cotor;

  • 7 linguri de dulceață/gem;

  • 7 linguri de nuci/alune mărunțite grosier;

  • Strat de caramel:
  • 220 g zahăr;

  • Blat:
  • 4 ouă;

  • 150 g făină;

  • 150 g zahăr;

  • 15 ml ulei;

  • 1 lingură coajă rasă de lămâie;

  • 1 plic de zahăr vanilat;

  • Un praf de sare;

  • 1 linguriță de praf de copt.

  • Decor:
  • 400 ml smântână pentru frișcă;

  • 50 g zahăr pudră vanilat;

  • 2-3 linguri fulgi de ciocolată cu lapte.

Am început cu zahărul caramelizat: l-am pus în cratiță și l-am topit la foc mic, având grijă să nu se ardă, apoi, prin mișcări circulare, am dus caramelul pe pereții cratiței, cât mai sus.
Cât s-a topit zahărul, am curățat merele de coajă și cotoare, păstrându-le întregi. Le puteți mărunți dacă doriți, dar arată mai spectaculos așa.

După ce caramelul s-a răcorit puțin, am așezat merele și am pus în scobitura fiecăruia câte o lingură generoasă de gem de prune cu rom și nuci și câte o lingură de nuci tocate grosier și am dat cratița la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru vreo 30 de minute, până ce merele se înmoaie.

În ultimele 5 minute (din cele 30 dedicate merelor), am făcut blatul: am separat ouăle, am bătut albușurile cu un praf de sare, apoi am adăugat 100 g de zahăr și am continuat să mixez până am obținut o bezea fermă. Separat, am mixat gălbenușurile cu restul de zahăr, zahărul vanilat, coaja de lămâie și uleiul, apoi am combinat ușor cele două compoziții, având grijă să păstrez aerul din albușuri.
Am adăugat și făina cu praful de copt, încorporând-o cu o spatulă, prin mișcări largi și ușoare.

Am scos cratița din cuptor, am turnat aluatul peste mere, am nivelat, apoi am dat cratița la cuptor alte 40 de minute, până ce blatul se vede rumenit și trece testul scobitorii.

După coacere, am lăsat tortul în cratiță 5-10 minute, apoi l-am răsturnat pe un platou mai adânc, printr-o mișcare hotărâtă. Ca să fiu sigură că nu fug merele nicăieri, am așezat cratița peste tort și l-am lăsat așa, să se răcească la temperatura camerei, apoi l-am dat peste noapte la frigider. Nu e musai să stea peste noapte, mie așa mi-a fost comod: 2-3 ore la frigider sunt suficiente pentru a putea decora tortul.

A doua zi, am bătut smântâna pentru frișcă (foarte rece!) cu zahărul pudră, am mutat-o într-un poș și m-am apucat să ornez tortul, îmbrăcându-l complet în frișcă. Pentru că mi se părea că ar mai merge “ceva”, am presărat și vreo 2-3 linguri de fulgi de ciocolată cu lapte, apoi l-am dat înapoi la rece, până la servire.

Poze cu secțiunea nu am pentru că, după ce l-am tăiat și rămăsese cam jumătate pe platou, m-am gândit să îl mut pe un platou mai mic (pentru eficientizarea spațiului în frigider), doar că l-am răsturnat și s-a dus toată șmecheria! Slavă Domnului, nu a căzut pe jos, ci pe platou, dar pe o parte, așa că a fost mâncat, să nu aveți vreo grijă!

Sper să îl încercați, are gust de copilărie și de desert ca odinioară!

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *