PLĂCINTĂ CU CARNE (BUREK)

Borek sau burek este o plăcintă de origine turcească pe care au preluat-o cam toate țările balcanice, în diferite moduri de preparare. Rețeta turcească se face cu foi yufka, carne de miel și brânză de oaie. Rețeta mea este cu foi simple de plăcintă și carne de porc sau amestec porc și vită. Dacă optați pentru o variantă mai dietetică, se poate face și cu carne tocată de pui.

Este delicioasă, o puteți pregăti ca aperitiv pentru sărbători, dar, la fel de bine, o puteți savura la prânz, o puteți pune le pachet, lângă o sana sau un kefir, voi alegeti!

Servings

6 porții

Prep time

20 minute

Cooking time

35 minute

INGREDIENTE

  • 500 g carne tocată;

  • 10 foi de plăcintă;

  • 1 ceapă tocată;

  • 2 căței de usturoi;

  • 2 linguri de ajvar/roșii pasate;

  • 1 ou;

  • 100 g iaurt grecesc;

  • 100 ml apă minerală;

  • 50 g unt/ unt cu ulei/ulei;

  • 1/4 de linguriță fulgi de chilli;

  • 1 lingură de griș;

  • Sare și piper.

INDICAȚII

  • Am tăiat ceapa fin, am ras cățeii de usturoi și, împreună cu carnea tocată, am pus la călit, într-o lingură de ulei. Am amestecat des pentru a nu se forma cocoloașe de carne. Am lăsat amestecul pe foc pentru vreo 10 minute, după care am adăugat sare, piper, fulgi de chilli și două linguri zdravene de ajvar. Am găsit ajvar (pasta sârbească de ardei cu vinete) la Lidl, dar dacă nu aveți o puteți înlocui cu două linguri de roșii pasate și, opțional, o linguriță de boia de ardei dulce.

    Am adăugat foarte puțină apă și am lăsat pe foc încă vreo 5 minute. După ce am stins focul, am adăugat grișul și am amestecat bine. Grișul are rolul de a absorbi umiditatea în exces.

    Cât timp s-a răcorit putin amestecul de carne, am trecut la aranjarea tăvii: am uns vasul bine cu unt amestecat cu ulei, apoi am așezat 3 foi de plăcintă la fund, unse bine între ele.
  • Am împărțit compoziția, ochiometric, în 3 și am așezat, de jos în sus: 3 foi de plăcintă, 1/3 umplutură, 2 foi de plăcintă, 1/3 umplutură, 2 foi de plăcintă, 1/3 umplutură și încă 3 foi de plăcintă deasupra. Cu mențiunea de a unge bine toate foile. Marginile foilor le-am adus spre interior, sigilând bine umplutura de carne. După ce am uns ultima foaie de plăcintă, cu un cuțit bine ascuțit, am tăiat burek-ul în romburi, cât de cât simetrice.
  • Am bătut oul, l-am amestecat cu iaurtul și apa minerală carbogazoasă, după care am turnat amestecul peste plăcintă. Am lăsat tava cu placintă încă vreo 10 minute, înainte de a o da la cuptor, să se îmbibe cu lichid.

    Am copt plăcinta la cuptorul preîncălzit, la 185 de grade, până s-a rumenit frumos deasupra.

Plăcinta cu carne se poate servi după 15-20 de minute și merge alături de salată, murături sau lapte bătut, sana ori kefir. Se feliază frumos pe tăieturile făcute înainte de coacere.
Se păstrează bine pentru 2-3 zile la frigider și va fi foarte apreciată de meseni. Pare un preparat “muncit”, deși este, de fapt, o rețetă ușoară, potrivită și celor mai puțin pricepuți în ale bucătăriei.

Poftă bună!

Lasă un răspuns