Această plăcintă “sărată” este, de fapt, un sandviș uriaș copt. Este foarte aspectuoasă ca aperitiv, perfectă de luat la pachet (nu face firimituri 💪🏻) și ideală pentru un mic dejun pregătit în avans. Rece sau caldă (merge încălzită!), alături de sana, kefir sau iaurt ori cu un sos picant și legume proaspete… o veți îndrăgi sigur! Este fix genul de rețetă pe care îți vine să o repeți iar și iar, umplutura putând fi ușor adaptată la ceea ce aveți la îndemână.
Modul de preparare este foarte simplu, nu am timp pentru chestii complicate nici dacă mi-aș propune. Și, dacă există rețete atât de simple, cine ar vrea să își complice viața inutil?
INGREDIENTE
300 g făină;
2 ouă;
210 ml lapte;
4 g drojdie uscată;
200 g șuncă presată;
150 g cașcaval ras;
2 linguri de iaurt sau smântână; (aprox. 50 g)
50 ml de ulei;
2 linguri griș.
2 g sare.
Într-un bol încăpător am pus, în urnătoarea ordine: laptele călduț, drojdia, făina, ouăle, sarea, uleiul și iaurtul. Am amestecat cu un tel și am obținut un aluat moale, dar legat. (Mai gros decât cel de chec)
Am folosit o tavă de 15×20 cm și am tapetat-o cu hârtie de copt. Pe fundul tăvii am pus 2/3 din aluat și am nivelat. Peste aluat am pus grișul în ploaie, cât mai uniform.
Am așezat apoi umplutura: un strat de felii de șuncă, unul de cașcaval și încă unul de șuncă. Am răsturnat și restul de aluat, am nivelat cu o spatulă, astfel încât să acopere în întregime umplutura, am presărat deasupra susan și am acoperit cu folie alimentară pentru a dospi. Am lăsat plăcinta la dospit pentru 30 de minute, timp în care am încălzit cuptorul la 185 de grade.
Am copt placinta pentru 35 de minute (până se rumenește frumos).
După coacere, cu ajutorul hârtiei de copt, am mutat placinta pe un grătar pentru a se răcori puțin înainte de a o tăia.
Plăcinta se păstrează bine 3-4 zile la frigider și, de asemenea, se poate congela până la o lună.
Poftă bună!