ÎNGHEȚATĂ DE VANILIE (REȚETA DE BAZĂ)

Încep prin a vă spune că bucătăria ZiceMami s-a îmbogățit cu o mașină de înghețată!! Așadar, să vedeți câte rețete de înghețată vom face împreună vara asta! Noi suntem fani înghețată și îmi doream să nu mai cumpărăm, să o prepar eu din ingrediente naturale. Și, din comoditate, dar și lipsă de timp, am preferat o mașină de înghețată în locul metodei ”manuale” de preparare, care presupune să amesteci înghețata din 30 în 30 de minute până îngheață.
Am studiat intens și am văzut că mașinile de înghețată sunt de două feluri: cu și fără compresor. Cele fără compresor sunt mai ieftine, dar trebuie să vă asigurați că aveți loc în congelator pentru vas, în timp ce varianta mai scumpă (peste 1000 lei) îngheață amestecul prin răcire și poate fi folosită oricând.

Eu am ales o variantă de mașină ieftină, dar apreciată pe blogurile și grupurile de gătit: SilverCrest, 99 lei de la Lidl. Pentru uz casnic mi se pare suficientă o astfel de variantă. Vasul acestei mașini este micuț (1l), așa că nu ocupă foarte mult loc în congelator, pentru noi este o alegere bună.

Am citit peste 50 de rețete de înghețate pentru tips and tricks, așa că mă simt în măsură să le împart cu voi:

  • grăsimea oferă cremozitatea înghețatei (gălbenuș, lapte, smântână dulce), așadar baza unei înghețate va conține o formulă pe bază de ouă, zahăr, lapte și smântână. Înghețata poate fi și vegetală, însă nu va avea aceeași cremozitate și, mai mult ca sigur, va forma ace de gheață;
  • vasul mașinii trebuie ținut minimum 12 ore în congelator, preferabil 24, înainte de folosire;
  • compoziția pentru înghețată trebuie să fie rece (de la frigider) înainte de a o pune în cuva mașinii;
  • topping-ul se adaugă în ultimele 5 minute de amestecare, în cele mai multe cazuri (rămâne să mai povestim pentru fiecare rețetă în parte);
  • mașina de înghețată pe care o am eu ajunge la o consistență bună a înghețatei în 30-35 de minute, apoi înghețata are nevoie de 2-3 ore la congelator înainte de servire, însă aceste aspecte este bine să le urmăriți în conformitate cu manualul de instrucțiuni al aparatului vostru;
  • înghețata de casă se poate păstra în congelator cel mult o lună (la cine rezistă atât??), având în vedere că ingredientele folosite sunt naturale și perisabile, spre deosebire de cele din comerț care au termenul de valabilitate exprimat, mare majoritate, în ani.

Cam asta ar fi, în mare. Restul, vă mai povestesc pe parcurs. Am spus că vă spun rețeta de bază, dar am și un bonus: din înghețată simplă de vanilie am transformat-o în înghețată de vanilie cu fulgi de ciocolată, dulceață de vișine și crocant de pișcoturi. E o varianta foarte interesantă de topping și vă asigur că nu găsiți combinația asta în comerț.

INGREDIENTE baza de vanilie

  • 200 ml lapte;

  • 4 gălbenușuri de ou;

  • 200 ml smântână pentru frișcă;

  • 120 g zahăr;

  • 1 linguriță extract de vanilie/păstaie;

  • INGREDIENTE TOPPING:
  • 2 linguri fulgi de ciocolată;

  • 2 linguri dulceață de vișine;

  • 2 pișcoturi tăiate mărunt;

  • OPȚIONAL, PENTRU SERVIT:
  • dulceață de vișine;

  • alune mărunțite.

Am separat gălbenușurile și le-am mixat cu zahărul până au crescut în volum. Albușurile le-am pus într-un borcan cu capac, la congelator pentru o viitoare pavlova. Am încălzit laptele împreună cu vanilia și l-am turnat peste gălbenușuri, apoi am mai mixat puțin. Am pus ouăle la bain-marie până s-au îngroșat puțin (70-72 de grade, dacă folosiți termometrul de bucătărie). Nu le lăsați prea mult, se transformă în omletă!

Am lăsat baza de ouă, lapte, zahăr și vanilie să ajungă la temperatura camerei, apoi am mutat amestecul în frigider pentru câteva ore. (minimum 2). Am pus paletele mixerului în congelator pentru 10 minute, apoi am bătut smântâna pentru frișcă. Ca o paranteză, nu folosiți variante sintetice sau vegetale, ci doar smântână adevărată: LaDorna, Olympus, Pilos.

Am amestecat ouăle cu frișca ușor, de jos în sus, cu ajutorul unei palete, apoi am dat iar amestecul la frigider 10 minute.

Am scos vasul mașinii de înghețată din congelator, am răsturnat în el compoziția pregătită și am lăsat mașina să își facă treaba vreo jumătate de oră.

Am adăugat apoi dulceața, pișcoturile și fulgii de ciocolată. Am ales această variantă pentru gustul dulce-acrișor al dulceței de vișine și pentru textura crocantă a pișoturilor și a ciocolatei. A ieșit o înghețată de vis! Aici vă lăsați imaginația să zburde și puteți pune orice: bucăți de fructe, biscuiți, nuci, alune, stafide, orice vi se pare potrivit. Am lăsat mașina să amestece încă 5 minute, apoi am mutat înghețata într-o casoletă de plastic (cu capac) și am dat-o la congelator pentru 3 ore (nu am avut mai multă răbdare!).

Era perfectă pentru servit. Am ornat cupele cu extra dulceață și alune mărunțite. Data viitoare voi orna cu sos caramel, sunt convinsă că se potrivește perfect.

Nu a fost complicat, nu-i așa? Am obținut cea mai fină și cea mai cremoasă înghețată, din ingrediente naturale și controlate, mai bună decât toate cele pe care le-am gustat din magazine și gelaterii. Și, credeți-mă, am tot gustat înghețată!

Dar știți vorba mea, să nu mă credeți pe cuvânt… testați să vă convingeți singuri!

Poftă bună!

3 comentarii

  1. […] Am copt prăjitura pentru aproximativ 30 de minute (în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade), până a trecut testul scobitorii. După coacere, am lăsat prăjitura să se răcească în tavă, apoi am tăiat-o. Nu am pudrat-o, mi s-a părut suficient de dulce și de aspectuoasă, dar o puteți face, dacă doriți. Pont: merge minunat cu înghețată de vanilie! […]

Lasă un răspuns