RULOURI CU CREMĂ DE VANILIE

Îmi era poftă de rulouri cu cremă de vanilie. De fapt, îmi era poftă de orice cu cremă de vanilie și, cum aveam un pachet de aluat de foitaj light luat “să fie”, imediat mi-a venit ideea. Știu, nu vă grăbiți să mă judecați: nu am timp să fac aluat de casă mereu și, uneori, este chiar indicat să folosim scurtături!

Mă îndoiesc că nu cunoașteți gustul acestor rulouri, dar pentru cei ce nu sunt familiarizați cu acest desert, să știți că este tot un fel de cremșnit! De fapt, dacă și vouă vă este poftă de cremă de vanilie, dar nu aveți forme de rulouri sau cannoli, puteți prepara un cremșnit delicios, tot cu aluat foitaj și cremă de vanilie!

INGREDIENTE (10 buc)

  • 275 g aluat foitaj light;

  • 300 ml lapte;

  • 3 gălbenușuri;

  • 50 g amidon;


  • 130 g zahăr sau după gust;

  • 1 lingură extract de vanilie;

  • 200 ml smântână pentru frișcă; (opțional)

  • 1 gălbenuș de ou pentru uns;

  • Zahăr pudră pentru ornat.

Treaba e rapidă, că doar așa am promis: am tăiat fâșii (pe lung) aluatul cu o rolă pentru pizza și s-a nimerit să îmi iasă 10 bucăți. În funcție de cum vă vine bine, puteți scoate 8-12 bucăți. Am înfășurat aluatul pe forme, suprapunând ușor straturile. Ca să vă vină ușor când scoateți aluatul copt de pe forme, le puteți unge cu puțin unt moale.

Între timp, ca să nu uit, încingeți cuptorul la 180 de grade.

Am așezat rulourile formate în tava de copt. (Dacă tava nu este antiaderentă, folosiți hârtie de copt!). Am uns rulourile cu gălbenuș și am dat tava la cuptor pentru vreo 25 de minute, până s-au rumenit bine.

Cât s-au copt rulourile de aluat, în două serii, căci am doar 6 forme de canolli (don’t ask, nu știu de ce am luat un singur set!), m-am ocupat de budinca de vanilie. Am amestecat într-o cratiță antiaderentă gălbenușurile, laptele, amidonul, zahărul și vanilia, apoi am pus pe foc, amestecând constant, până s-a îngroșat. Am lăsat crema să se răcească la temperatura camerei, amestecând din când în când, să nu prindă pojghiță deasupra. (O puteți acoperi cu folie la suprafață, dar se va răci mai greu!). Dacă vă hotărâți din timp să faceți rulourile, puteți face crema de vanilie cu o seară înainte, iar lucrurile vor fi și mai simple! Am bătut frișca și am încorporat-o ușor în crema bine răcită, cu ajutorul unei spatule. Am folosit ceva mai mult zahăr în cremă, întrucât nu am îndulcit și frișca, iar crema rezultată este potrivit de dulce. Gustați și reglați după gust! Puteți renunța de tot la frișcă și să le umpleți doar cu budincă, dacă vă doriți o cremă foarte fermă, dar în varianta cu frișcă este mult mai fină și mai aerată. Alegeți cum vă place, bune sunt în ambele variante, e doar o chestiune de nuanță!

După coacere, bine echipată cu mănuși de bucătărie și cârpe, am scos rulourile fierbinți de pe forme și le-am pus la răcit, pe un grătar pentru prăjituri. E musai să le scoateți cât sunt fierbinți!

Am lăsat aluatul să se răcească (aprox. o oră), după care am mutat crema într-un poș și am trecut la umplerea rulourilor. Eu am pus multă cremă și tot mi-a rămas un păhărel mic pentru pofticioși. Așadar, e posibil să fie un pic mai multă cremă, dar vă asigur că nu se va plânge nimeni!

Gata rulourile, le-am pudrat cu zahăr și sunt bune de servit! Se pot păstra 2-3 zile în cutie cu capac, la rece, cu precizarea că după prima zi foitajul se va înmuia ușor, dar vor fi la fel de gustoase.

Poftă bună!

Lasă un răspuns