CHIFLE CU DOVLEAC

De când s-a răcorit afară, îmi tot caut pretexte să aprind cuptorul: ba o pâinică, ba un chec, ba o prăjitură. V-am mai spus: e un fel de terapie. Îmi pun imaginația la treabă, în cuptor se întâmplă magia, iar casa miroase a cald, a bun și a acasă.

Chiflele pe care vi le prezint astăzi sunt perfecte: le puteți mânca simple sau lângă un pahar de iaurt, sunt superbe pentru sandwich-uri sau pe post de pâine lângă mâncăruri cu sos. Nu au gust de dovleac, dar sunt de un galben intens și de o pufoșenie irezistibilă!


Pentru un plus de aromă eu am presărat și un mix de semințe peste ele. Copiii le adoră, iar eu mă declar mulțumită, așa că era musai să împart rețeta cu voi. Nu știu dacă mai țineți minte baghetele cu dovleac, altă rețetă grozavă de pâine!

INGREDIENTE

  • 400 g făină albă;

  • 50 g făină integrală;

  • 120 g piure de dovleac;

  • 125 ml lapte călduț;

  • 50 ml apă călduță;

  • 8 g drojdie uscată;

  • 10 g sare;

  • 10 g zahăr;

  • 1 linguriță de turmeric; (opțional)

  • 15 ml ulei de măsline;

  • 1 gălbenuș de ou pentru uns;

  • 1-2 linguri mix de semințe (opțional);

Am frământat aluatul la mașina de pâine: am pus întâi lichidele, adică laptele călduț, apa călduță, piureul de dovleac, apoi drojdia, zahărul, ambele tipuri de făină, sarea și turmericul. Turmericul este opțional, dar îmbogățește culoarea și este un bun antioxidant!

Am lăsat mașina să frământe conform programului, iar când aluatul a dat semne că se leagă, am adăugat uleiul. Aluatul este molcuț, dar nelipicios. În funcție de ingredientele folosite, e posibil să fie necesar să ajustați puțin fie cantitatea de făină, fie cea de lichide.
Am pus aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească la temperatura camerei cam 90 de minute.

Aluatul a crescut frumos, l-am cântărit: aproximativ 750 g, așa că l-am împărțit în 10 bucăți, cu ajutorul cântarului. Am modelat chiflele, le-am așezat într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și le-am lăsat să dospească alte 35-40 de minute. Între timp, am încins cuptorul la 180 de grade.

Fix înainte de a da chiflele la cuptor, le-am uns cu gălbenuș și am presărat peste ele semințe. Am copt chiflele cam 25 de minute, până s-au rumenit bine.

După coacere, am scos chiflele pe un grătar pentru prăjituri, să se răcească fără a face condens. Cel mic a ușchit una înainte să apuce să se răcorească, este fan copturi de casă și a împărțit-o cu soră-sa! Și au dat verdict favorabil, deci a trecut testul micilor critici, este o rețetă ce merită să fie publicată!

Chiflele rezistă bine 2-3 zile în pungă de hârtie, la temperatura camerei sau, chiar mai mult, la frigider. Totodată, ele pot fi congelate imediat după a doua dospire, urmând a fi coapte când aveți chef de chifle proaspete!

Poftă bună!

Lasă un răspuns