GUTUI MURATE

Am primit o sacoșă mare cu gutui, așa că mi-am făcut de treabă: am început cu un gem delicios de gutui cu mere și pere, apoi am continuat cu compot de gutui și gutui murate. Poate vă sună straniu, dar vă asigur că puteți mura fructe fără nicio problemă, fiind adevărate delicatese lângă fripturi: struguri, mere, prune, gutui, pepene și orice vă mai trece prin cap! Alături de gutui, pepenele galben murat este în topul preferințelor mele!

Cu gutuile de astăzi nu stăm mult la povești: facem o marinadă aromată din apă, oțet și mirodenii, o turnăm fierbinte în borcane peste gutuile mărunțite și vedem peste 2-3 săptămâni cum ne-am descurcat.

INGREDIENTE (3 borcane de 800 g)

  • 6 gutui potrivite;

  • 1 l de apă;

  • 500 ml oțet;

  • 250 g zahăr;

  • 12 g sare neiodată; (pentru murături)

  • 1 linguriță boabe de piper;

  • 1 baton de scorțișoară;

  • 1-3 cuișoare;

  • 2 frunze de dafin;

  • 1 anason stelat.

Am pus într-o crăticioară apa, oțetul, sarea, piperul, scorțișoara, cuișoarele, anasonul, dafinul și zahărul, apoi am adus marinada la fierbere și am lăsat-o să clocotească 2-3 minute pentru ca zahărul și sarea să se topească. Între timp, am spălat și curățat gutuile, le-am tăiat cuburi și le-am așezat în borcanele sterilizate după metoda de aici.

Am lăsat marinada să se răcorească vreo 5 minute, apoi am turnat-o fierbinte în borcane, am înfiletat capacele și am mutat borcanele în cuptorul rămas călduț după sterilizare, să se răcească lent. După răcirea completă, am etichetat borcanele și le-am mutat în cămară, să-și aștepte cumințele rândul.

Sunt bune-bune, să știți! Crocante, aromate și dulci-acrișoare, pot însoți cu succes orice mâncare!

Lasă un răspuns