SARAMURĂ DE PĂSTRĂV (la multicooker)

Saramura este una dintre mâncărurile mele preferate, întrucât le are pe toate: carne, legume delicioase și sos aromat! Ca să nu mai spun de cât de bine se potrivește cu mămăliga, o altă preferință culinară de-a mea, ceva mai recentă, ce-i drept!

Și, uite așa, din câteva ingrediente aparent banale iese o masă de te lingi pe degete!

Saramura se prepară oricum rapid, dar eu am ales o variantă și mai rapidă, folosindu-mă de multicooker-ul Tefal One Pot. Rețeta se poate găti însă și în mod tradițional, pe plită sau adaptând-o pentru orice model de multicooker aveți.

INGREDIENTE (2-3 poRții)

  • 2 păstrăvi;

  • 4 ardei kapia copți;

  • 200 ml passata de roșii;

  • 1 ceapă roșie mare;

  • 1 lingură de oțet de orez;

  • 1 lingură de ajvar iute (opțional);

  • 5 căței de usturoi pisați;

  • 2 foi de dafin;

  • 1 linguriță de cimbru;

  • 1 lingură de zahăr brun;

  • 1 linguriță mix iarbă;

  • 1 lingură mix Red Onion;

  • 1 lingură de ulei;

  • 1 linguriță sos de pește;

  • 1/2 de legătură de pătrunjel;

  • Sare și piper, după gust.

Am spălat peștele, l-am uscat bine cu prosoape de hârtie și l-am condimentat cu sare și piper. L-am tăiat în bucăți potrivite, apoi l-am așezat într-o tavă antiaderentă, am pulverizat peste el aproximativ o lingură de ulei și l-am pus în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pe funcția grill, pentru aproximativ 15-20 de minute, până se rumenește ușor.

Tava mea este antiaderentă și vă recomand să investiți într-una, dacă nu aveți deja. E drept, puteți folosi hârtie de copt, dar peștele are tendința de a se lipi de hârtia de copt și există riscul să rupeți bucățile. O tavă bună vă garantează preparate perfect gătite care nu se lipesc și care se curăță foarte ușor!

Aș fi putut face peștele și pe plita de fontă, cum am procedat la saramura de pui, dar abia m-am spălat pe cap (mamele știu ce înseamnă asta!) și am vrut cât mai puțin miros în casă. (Și în păr!)

Cât timp peștele s-a gătit în cuptor, am pregătit saramura: am feliat ceapa, am tăiat ardeii copți în bucăți potrivite (eu am folosit ardei din congelator, decongelați în prealabil), am pisat usturoiul și am pus totul în vasul multicookerului, împreună cu aproximativ 200 ml de apă. În funcție de cât de zemoasă vă doriți mâncarea, adaptați cantitatea de apă. Dacă veți găti saramura pe plită, puneți mai multă apă: din multicooker apa nu se evaporă. Am setat programul Simmer pentru 15 minute.

Am depresurizat manual, am adăugat peștele gătit și am setat programul Brown să dea în câteva clocote, doar cât să se împrietenească păstrăvul cu saramura.

Deja puteți pune de mămăligă! Sau, dacă nu vă place mămăliga, căutați o rețetă faină de pâine de casă, că se potrivește bine și cu pâine caldă!

Am mutat totul într-un bol, am presărat pătrunjel verde tocat și am savurat! Cu ardei iute, bineînțeles!

Poftă bună!

Lasă un răspuns