Autor: Lupu Laurenta Daniela, Gheraesti, Neamt
Aluat
500 g faina
25 g drojdie
150 -200 ml apa calduta
1 lingura otet
5 linguri ulei
2 linguri zahar
1 lingurita sare
esenta de vanilie
Umplutura
1 kg prune(fara samburi)
200 g zahar
3 linguri gris
1 lingurita scortisoara
1 plic zahar vanilat
esenta de vanilie
Uns
1 ou
2-3 linguri lapte
susan
mac
mod de preparare
Prunele se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, scortisoara si se lasa deoparte cateva ore.
Scurgem prunele de zeama care o lasa, adaugam grisul, scortisoara, esenta si amestecam.
Aluat: intr-un bol cernem faina, adaugam zaharul, sarea si amestecam, facem o adancitura, adaugam drojdia dizolvata in putina apa calduta, amestecam cu o lingura faina si lasam 10 min.
Adaugam uleiul amestecat cu otetul si esenta de vanilie, incepem sa framantam adaugand treptat apa calduta pana ce rezulta un aluat omogen si nelipicios.
Acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana ce isi dubleaza volumul.
Impartim aluatul in 2-3 bucati depinde de cat de mare este tava). Intindem fiecare foaie pe masa infainata, avand lungimea egala cu cea a tavii, adaugam prune pe latura lunga, apoi rulam strans.
Asezam in tava tapetata cu hartie de copt, lasam 10 min intr-un loc calduros, ungem cu oul batut cu lapte, presaram susan, mac si dam la cuptorul incalzit pana ce se rumesc frumos, cca. 30-40 min.
Pudram cu zahar pudra si taiem felii dupa ce se raceste (daca avem rabdare).